Maandoverzicht december bij PAWS-PATAS

Zaterdag 14 december kwam er een PAWS-PATAS transport naar het noorden, waarbij honden en katten werden afgeleverd op diverse locaties. Ons asiel werkt sinds kort ook samen met een Duitse opvang en de eerste zes honden van ons asiel werden daar zaterdagmorgen afgeleverd. De honden pasten zich snel aan en in de loop van de middag mochten we al foto’s ontvangen waar de dieren ontspannen in hun grote omheinde ruimte te zien zijn.

Eén van hen, Murdoch,  heeft al een nieuw huis gevonden.  Verder werden Nederland en Engeland bezocht. Engeland zal waarschijnlijk niet makkelijk meer honden kunnen opnemen daar de Brexit het importeren van dieren vertraagd. De procedures zullen anders zijn dan in de EU.

In oktober werden deze vier kleintjes achtergelaten in een boodschappentas. Ze zijn inmiddels opgegroeid tot prachtige kittens waar iedereen meteen als een blok voor valt. We hebben ze de namen Candy, Freckles, Ruffles en Teddy gegeven.

Murdoch werd, samen met een klein hondje, op straat zwervend aangetroffen. Beiden verbleven  in een pleeggezin. Murdoch is herleidbaar tot een herder/ Podenco kruising en is een mooie hond geworden, nu ongeveer een jaar oud. Beide honden hebben reeds een reservering op hun naam. Hun verhaal heeft een goede wending genomen.

De speelse pups Mila en Nils weten zich samen prima te vermaken in de opvang. Niets leuker voor twee hondjes om heerlijk achter elkaar aan te kunnen ravotten. Zo hoeven ze zich geen moment te vervelen en is er altijd een speelkameraad.
Het Sinterklaasfeest wordt in Spanje niet gevierd, terwijl Sint en schimmel toch vanuit Madrid zijn gekomen. Dit keer klimaatvriendelijk per trein. De schimmel vond het véél prettiger, geen vier zeebenen en zeeziekte op deze manier.

 

Jonge hond Tim is kort geleden geplaatst. Hij leeft nu samen met een grote hond die het allemaal wel goed vindt. Tim is duidelijk erg tevreden in zijn nieuwe omgeving en vindt zijn grote vriend een aanwinst.

 

Het was weer tijd om afscheid te nemen van een van onze geweldige vrijwilligers. De Nederlandse Petra verbleef maar liefst 3 maanden in onze opvang om ons te helpen met de verzorging van de dieren. Ze viel als een blok voor alle honden en katten en zij waren ook dol op haar, maar Levi was een van haar favorieten. Ze vond het dan ook moeilijk om afscheid van hen te nemen. We zijn dankbaar voor haar hulp en zullen haar erg missen.

Buiten het opvangen en plaatsen van zwerfdieren houdt PAWS-PATAS zich ook bezig met educatie van de plaatselijke jeugd op het gebied van dierenwelzijn. Chrissie Cremore en Stuart Drury van PAWS-PATAS gingen langs bij de leerlingen van het IES Mediterraneo instituut in Garrucha. Zij gaven voorlichting over het belang van het neutraliseren van katten waar in Garrucha veel interesse voor is. De leerlingen hoorden over het belangrijke en harde werk dat plaatsvind in onze opvang en winkels. Dat laatste is hard nodig om zowel geld als vrijwilligers te werven, zodat de opvang, inmiddels al 30 jaar, zijn werk kan blijven doen. Dan is er nog Diego de hond, die op speelse wijze leert hoe met dieren dient te worden omgegaan, hoe je ze iets kunt leren en het belang van chippen. De leerlingen en docenten hebben genoten van de urenlange presentatie en toonden veel interesse door vragen te stellen. Chrissie en Stuart kregen een welverdiende staande ovatie, een mooie beloning voor hun harde werk en inzet.

Ontspannen kunnen onze honden als de beste, ze weten daarvoor dan ook altijd de beste plekjes te vinden. Een van onze vrijwilligers wist vast te leggen hoe Carlos heerlijk ligt te genieten in de Spaanse zon.

Benji, die nu Bommel heet, werd achtergelaten toen hij pas een paar weken oud was. Supermoeder Sansa heeft hem grootgebracht tot hij oud genoeg was om naar een pleeggezin toe te gaan. Hij is inmiddels 9 maanden oud en woont sinds 1 december in zijn nieuwe thuis in Nederland.

   

Deze prachtige pup van slechts 5 weken oud en 2.5kg zwaar is Triple. Hij werd achtergelaten in een tuin met ernstige breuken in zijn achterpoot, die al enkele weken oud bleken te zijn. Triple is inmiddels geopereerd aan de poot, maar kan mede doordat hij nog groeit vervolgoperaties nodig hebben. Afhankelijk van het herstel is een amputatie ook nog niet uitgesloten, maar er wordt alles aan gedaan om de zo beschadigde poot te redden.

   

Grumpy en alle vrijwilligers bij PAWS-PATAS  wensen iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2020 toe. We bedanken een ieder voor de steun, in welke vorm dan ook, die het asiel in het afgelopen jaar mocht ontvangen, alsmede de belangstelling voor het reilen en zeilen van onze dieren. We hopen dat u ook in 2020 de gebeurtenissen en gang van zaken bij het asiel blijft volgen.

Tot ziens in 2020.

 

 

 

Helpende handjes gevraagd

Het asiel van PAWS-PATAS draait  geheel op vrijwilligers. Op dit moment kunnen we wel wat helpende handjes gebruiken en wie weet dromen er wel wat lezers van zomerse temperaturen in Spanje. Als vrijwilliger bij PAWS-PATAS help je mee in het asiel en maak je echt verschil voor de dieren die daar verblijven.

Wat houdt dat vrijwilligerswerk  in? Bij PAWS-PATAS werkt men in een morgenploeg (09.00 tot 13.30) en in een middagploeg (15.00-18.00) met tussen de middag tijd voor een siësta. De dagelijkse taken bestaan uit het schoonmaken van de kennels (& cattery), voeren en vers water geven, toedienen van medicijnen en het socialiseren van de dieren door spelen, knuffelen of wandelen. Er komen vrijwilligers van de hele wereld naar het asiel om te helpen, daarom is de voertaal Engels. Als je het niet erg vindt om initiatief te nemen, vies te worden, hard te werken en samen te werken, dan zit je zeker op je plaats bij PAWS-PATAS. Je zult niet alleen onmisbaar zijn voor de dieren en het team, maar je zult ook vertrekken met herinneringen die je je leven lang bij je draagt. Een onbetaalbare ervaring en veel van de vrijwilligers komen dan ook weer eens terug. Ook is de kans groot dat je verliefd word op een van de vele prachtige honden of katten waar PAWS-PATAS voor zorgt, zodoende ga je misschien niet alleen naar huis terug. 😉.

Bij PAWS-PATAS staan twee stacaravans op het terrein (Casa Lady & Casa Henry), die je deelt met andere vrijwilligers. Er zijn ook nog een camper, een kleine aparte woonruimte en een touring-caravan, plus een aantal douches en wc’s. De accommodatie is beschikbaar voor vrijwilligers die 5 dagen per week werken. De bijdrage voor deze huisvesting is €10,- per week, voor het water, elektra en het onderhoud. Je kunt zelf koken in de accommodaties, maar de kosten voor de boodschappen zijn voor eigen rekening. Van begin november t/m eind maart vragen we een minimale verblijfsduur van 2 weken en 3 weken in de periode vanaf begin april t/m eind oktober. Buitenland-stages zijn hiervoor ook uitermate geschikt.

 

Het asiel van PAWS-PATAS ligt aan de Zuid-Oost kust van Spanje, vlakbij de plaatsen Mójacar en Los Gallardos. Het asiel ligt vrij afgelegen en boodschappen doe je samen met andere vrijwilligers of op de fiets in de omliggende dorpjes. Het asiel is per bus te bereiken vanaf Alicante, naar Murcia, vervolgens naar Vera, waar iemand je op komt halen. Het weer is meestal mild in de winter, het kan wel wat onvoorspelbaar zijn en de nachten zijn fris. De zomermaanden is het erg heet.

Vele vrijwilligers hebben reeds hun steentje bijgedragen en dat is te zien aan de muur met geverfde handafdrukken. Vrijwilligers over de hele wereld die een deel van hun tijd bij PAWS-PATAS doorgebracht hebben en daardoor een herinnering voor het leven met zich meedragen. Wij zijn alle vrijwilligers ontzettend dankbaar en staan met open armen klaar om ze weer terug te verwelkomen.

In eerdere artikelen op de website, staan wat ervaringen van vrijwilligers die reeds een tijd bij PAWS-PATAS doorgebracht hebben. Die zijn o.a. Suzanne’s verhaal , Tessa’s verhaal en Teuntje’s verhaal.

 

Mocht je na het lezen van dit artikel denken: ik wil dolgraag helpen en mijn handjes uit de mouwen steken, aarzel dan niet en stuur een mailtje in het Engels naar volunteer@paws-patas.org

Namens alle bewoners en vrijwilligers van PAWS-PATAS bedankt en graag tot ziens!

Maandoverzicht november 2019 bij PAWS-PATAS

Dieren zijn fotogeniek, wat zij ook doen.
Andorra staat altijd geweldig op de foto, of ze nu op klaarlichte dag wordt gefotografeerd of in diepe rust. Andorra slaapt in stijl op een kussen wat heel goed met haar mooie vacht combineert. De podenco kwam eind 2014 naar Nederland en heeft nu een prachtig leven. Van zwervertje bij ons asiel naar geliefde huishond: zij heeft geen reden om wakker te liggen.

 

Weer werden er pups bij de opvang achtergelaten. Deze keer niet in een krat of vastgebonden aan het hek, maar los in het veld naast de opvang. Zoals op de foto’s te zien is zijn ze gelukkig niet schuw en ontvangen graag menselijke aandacht, zodat de vrijwilligers geen moeilijkheden hadden om hen te vangen.

 

 

De Halloween kitten koffie ochtend die werd georganiseerd in Spanje was een succes! Drie kittens werden gereserveerd voor adoptie en er werd €470 ingezameld voor het zwerfkatten neutralisatie project. We zijn alle vrijwilligers en bezoekers dan ook erg dankbaar voor dit prachtige resultaat.

 

Tilly, een van de buitenkatten in de opvang kreeg een mooi, nieuw schuilhokje op het terrein. Daar was onze, inmiddels welbekende andere buitenkat, Grumpy het niet zo mee eens. Hij geniet nog van het warme Spaanse najaarszonnetje, maar een kans om zich een nieuwe villa  toe te eigenen, slaat hij zeker niet af. Misschien moeten we hem toch eens leren lezen, er staat toch duidelijk Tilly, niet Grumpy.

Dit is Flash. Het kleine kitten heeft al een van zijn negen levens opgebruikt. Hij werd namelijk midden op de weg gevonden door een bezorgde motorrijder die zich over hem heeft ontfermd. Flash was toen niet in de beste conditie, maar doet het inmiddels erg goed in zijn pleeggezin. Hij schiet daar als een flits door het huis en is graag overal bij, vandaar ook zijn naam.

Kittens Oliver en Oasis zijn dol op aandacht en ontvangen het liefst de gehele dag aandacht van de vrijwilligers. Die hebben echter hun handen vol aan de verzorging van alle katten in de toch al overvolle cattery. Gelukkig weten zij toch altijd nog tijd vrij te maken om met de kittens te spelen en knuffelen zodat deze niets tekort komen. Het dringende verzoek van de kittens om even op te schieten kan geen mens negeren.

Ook in Spanje komen er dagen zonder zonneschijn voor. Onze katten hebben een prima manier gevonden om toch warm te blijven: een groepsknuffel.

De nachten in de opvang beginnen aardig koud te worden. Onze charmeur Grumpy heeft vrijwilligster Petra zover gekregen om haar caravan en zachte dekens met hem te delen. Slimme zet Grumpy, slaap lekker.

 

Dit zijn Mojo, Muffin en Mika. Zij werden vorige week op een wel erg originele manier bij onze opvangpoort achtergelaten, namelijk in een winkelwagen! Ze verkeren alle drie in goede conditie en zijn erg vriendelijk. Ze zijn vrolijk, dol op aandacht en helemaal thuis.  Mojo en Muffin zijn inmiddels al gereserveerd voor plaatsing en gaan een nieuw leven tegemoet.

We delen graag goed nieuws. De honden en pups op onderstaande foto’s hebben allemaal een nieuw thuis gevonden in de afgelopen maand. Het maakt ons erg gelukkig om de dieren te zien in hun nieuwe omgeving. Honden die kansloos waren hebben nu allemaal een veilige en goede toekomst voor zich.

 

 

PAWS-PATAS helpt die dieren die niemand meer hebben. Helpt u mee?

In dit stukje willen we de urgente financiële  situatie van PAWS-PATAS onder uw aandacht brengen. Gedurende de jaren van de  economische crisis in Spanje liepen de inkomsten terug en die dalende lijn is niet veranderd. Ondanks alle activiteiten van fondsenwerving en de liefdadigheids- winkels wordt het steeds moeilijker om het asiel gaande te houden. Inmiddels heeft het asiel zelf geen enkele betaalde part-time kracht meer in dienst, het kon niet meer worden opgebracht.  Sedert ruim een jaar wordt het gehele asiel geleid en draaiende gehouden door geroutineerde vrijwilligers uit de omgeving die de vaste posten bezetten.  Daarnaast zijn er veel vrijwilligers uit het buitenland die enige tijd op het asiel verblijven en heel goed werk verrichten.

Onze “één euro per maand” actie loopt inmiddels al een aantal jaren, mede dankzij onze donateurs kan PAWS haar werkzaamheden voort blijven zetten.  De bijdrage die per maand wordt gegeven, of dat nu één euro of meer is, variërt  per individuele gever. We zijn een ieder die meedoet aan de “één euro per maand” actie erg dankbaar. Het verkrijgen van een regulier bedrag per maand is letterlijk van levensbelang voor het asiel: zwaar zieke of gewonde dieren moeten direct veterinaire zorg kunnen krijgen, dat kan niet wachten tot er geld is.  Mocht u deze actie willen steunen,  klik dan op de foto van het hondje met de bal ter rechterzijde van dit artikel  onder de tekst “help PAWS met een euro per maand”.  U komt dan direct op de donatie pagina terecht.

PAWS-PATAS is tevens aangesloten bij het teaming network.  Teaming is een groeiend online netwerk, bedoeld  om  goede doelen om te helpen met een bedrag van €1,- per maand.  De filosofie is, net zoals die van PAWS één euro actie, erop gebaseerd dat met één gift van €1,-  niet veel kan worden gedaan,  maar als er genoeg mensen meedoen zij samen veel kunnen realiseren. Hoe groter het netwerk, hoe betrouwbaarder de inkomstenbron van het asiel wordt.  Tevens kunnen we de neutralisatie-programma’s blijven uitvoeren, niet alleen voor onze dieren, maar ook voor de zwerfkatten-kolonies. Dit maakt een wezenlijk verschil voor de vermindering van het aantal zwerfdieren. Preventie is en blijft heel belangrijk.

Teaming werkt eenvoudig; u maakt een eigen account aan, vervolgens zoekt u het teaming account van PAWS-PATAS op (of klikt rechtstreeks hier) en u klinkt op “join this group”. Iedere maand wordt er automatisch €1,- van uw rekening afgeschreven. Het aanmaken van een teaming account kan door het te koppelen aan uw Facebook account of door de gevraagde persoonsgegevens in te vullen en een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken.

Houdt u niet zo van de automatische incasso’s en maakt u het geld liever zelf over? Dat kan natuurlijk ook, onder vermelding: Donatie voor PAWS-PATAS. U kunt dit zelf via internetbankieren regelen. U bepaalt het bedrag alsmede de frequentie.  De door u gekozen bijdrage kan per maand  of bijvoorbeeld  driemaandelijks of zelfs jaarlijks wordt overgeboekt. Op deze manier kunt u ook het bedrag zelf bepalen, anders dan bij teaming waar het automatisch €1,- is.

Mocht u eens een bedrag voor een bepaald project of een ziek dier willen overmaken, dan kan dat natuurlijk altijd.

Overmaken kan op rekeningnummer IBAN: ES7630580186342720002653, Cajamar Bank Los Gallardos, Almeria o.v.v. PAWS-PATAS. Mocht u een ontvangstbewijs willen, kunt u deze opvragen door een mail te sturen naar treasurer@paws-patas.org

Om op de teaming boodschap of de “één euro per maand” actie terug te komen:  samen staan we sterk en samen maken we het verschil. Wilt u deze boodschap helpen verspreiden onder uw dierenvrienden? Wellicht kunnen zij ook iets missen per maand om  PAWS-PATAS te ondersteunen om  zwerfdieren te kunnen blijven helpen.

 

Door ons te steunen bent u onderdeel van een groep mensen die laten zien dat zij, ook op afstand, begaan zijn met het lot van zwerfdieren en hun situatie wilt verbeteren.

 

 

Maandoverzicht oktober bij PAWS-PATAS

Een week na zijn adoptie die plaatsvond tijdens een van onze Kitten Coffee Morning’s in Spanje, ontvingen we deze foto’s van Finn met zijn nieuwe grote zus Molly. Geweldig om te zien dat hij het naar zijn zin heeft in zijn nieuwe thuis.

Alle pups zijn natuurlijk erg schattig, maar sommigen weten er nog een schepje bovenop te doen. Dit zijn Mila, Nils en Liam. Deze drie broers  lijken precies te weten welke aandoenlijke blik zij iemand toe moeten werpen om harten te doen smelten. Ga zo door jongens, het werkt.

Het mocht inmiddels wel oktober zijn, maar in onze opvang voelde het nog als zomer. De katten in onze cattery maken daar dankbaar gebruik van, ze genieten van de warmte en hun dutjes in de zon, zoals op de foto te zien is  Eind oktober reisden  vijftien katten uit onze cattery, waaronder het merendeel van de bankliggers, naar een van onze opvangcentra in Nederland  De dieren waren er direct thuis, wilden graag knuffelen en aangehaald worden en zijn al aardig gewend na slechts enkele dagen. Het blijft altijd prachtig om zo’n groep gezonde en vrolijke katten te zien, temeer  als je weet hoe ze bij het shelter werden achtergelaten of binnengebracht.

Hierbij een foto van de groep geweldige vrijwilligers die momenteel werkzaam is in onze opvang. We zijn al onze vrijwilligers erg dankbaar voor hun inzet. Zonder deze enthousiaste mensen, die zich met hart en ziel inzetten, kon het asiel niet blijven bestaan.
Dit nestje kittens werd achtergelaten in een dichtgeknoopte tas. Gelukkig zijn de diertjes nu in veilige handen en worden ze goed verzorgd in een van onze pleeggezinnen. Het zijn prachtige katjes, maar gezien het feit we momenteel al 59 kittens in onze zorg hebben, hopen we toch dat degene die ze heeft achtergelaten hun moeder laat steriliseren om toekomstige nestjes te voorkomen.

Enkele weken geleden werd Serena met haar 7 pups bij onze opvangpoort achtergelaten. Met zoveel dieren die de opvang in komen kan het lastig zijn om steeds nieuwe namen te bedenken. We haalden voor dit nest de inspiratie uit onze omgeving. De moeder en de pups zijn derhalve allemaal vernoemd naar Spaanse dorpen in de omgeving van het asiel.

   

Het was feest in de opvang, een van onze vrijwilligers vierde haar verjaardag. Ook onze Shaun was helemaal in de feeststemming en had zijn feestmuts opgezet. Het staat hem nog goed ook.

 

 

 

De weldoenster van de voormalige groep: “Handen ineen voor PAWS” kwam met haar gezin ons asiel bezoeken. Ze vonden het erg leuk om in het echt te zien wat er met het geld, dat zij met “Handen ineen voor PAWS” hadden ingezameld, gedaan is. Zoals betegelen, de buitenhokken en de nieuwe intake unit. De familie had ook koekjes voor de honden en katten meegenomen, die de dochter vol trots liet zien. De andere dochter was doorlopend druk met honden aaien.

Weer drie jonge pups die achtergelaten zijn bij onze opvangpoort. Het begint een verhaal te worden wat we te vaak moeten vertellen. Voor de veiligheid van deze kleintjes en uit ruimtegebrek zoeken we voor hen ook weer een lokaal pleeggezin.

 

 

Half oktober vierde GINN (Greyhound In Nood Nederland) het 20-jarige bestaan met een gezellige en goed bezochte windhonden-dag bij de Geffense Plas in Oss. Zoals elk jaar was het evenement prima georganiseerd, waren er veel bezoekers en honden en  bleef het goed weer op wat harde wind en bijna vliegende tenten op het einde van de dag na.

GINN Dag bij de Geffense Plas in Oss

Zondag 13 oktober werd het jaarfeest van Greyhounds in Nood Nederland gehouden op het mooie terrein aan de Geffense plas in Oss. GINN bestaat dit jaar 20 jaar en dat moest natuurlijk worden gevierd. De allereerste honden die PAWS-PATAS ooit naar Nederland bracht (zomer 1999), waren twee galgo pups voor GINN. De diertjes waren de koplopers van een grote groep honden die in de daaropvolgende twintig jaar naar Nederland mochten komen. De samenwerking met GINN gaat dus ver terug.

Het weer was in de ochtend dreigend, maar gedurende de gehele dag bleef het droog en was de temperatuur prettig. Aan het einde van de middag begon het hard te waaien zodat diverse tenten wilden gaan vliegen. Overal stonden er mensen hun tenten vast te houden en dan nog ging het soms even mis. De vier Paws vrijwilligers konden de tent aan de grond houden. Het afbreken van de tent ging opeens bijzonder snel, er was haast bij geboden om in te pakken.

De dag werd goed bezocht, veel honden van allerlei rassen maar natuurlijk overheersten de Galgo’s en Podenco’s in ruimte mate qua aantal.
Altijd prachtig om zoveel honden ongeremd te zien rennen en spelen, zo in hun element. Ook blijft het bijzonder om te zien hoe makkelijk de Spaanse honden in het algemeen zijn, er wordt weinig ruzie gemaakt; spelen is toch echt leuker.

De PAWS-PATAS kraam werd goed bezocht, uiteraard kwamen er ook weer voormalige ex-honden van ons asiel langs om dag te zeggen.

 

De eigenaren zijn nog altijd blij met hun dieren en voor ons is het altijd weer erg leuk om bazen en honden te zien.

De “doggy walk” waarbij ter adoptie aangeboden honden worden getoond, ondersteund door een verhaal over hun geschiedenis en karakter, werd twee maal gehouden. De meeste honden lopen zonder problemen hun rondjes, gekleed in opvallende hesjes.

Dit was de laatste van de dagen voor windhonden aan de Geffense Plas dit jaar. Begin Mei wordt er weer gestart met een gecombineerde dag van GINN en GF (Greyhound Friends). Dat is volgend voorjaar en sommige mensen wensten elkaar alvast maar een prettig kerstfeest, want het gaat weer even duren voordat velen elkaar weer zien.

Twee vrijwilligsters die gedurende langere tijd bij ons asiel hebben gewerkt kwamen helpen en werkten volop mee bij de kraam. Zij kunnen natuurlijk goed vertellen hoe het werken op het asiel nu is en hoe de huisvesting en omgeving zijn. Deze twee vrijwilligsters willen ook in de toekomst in Nederland PAWS-PATAS blijven ondersteunen. Een waardevolle aanvulling voor het team!

Een andere vrijwilligster die in het verleden langere tijd bij ons verbleef en ook nu in Nederland nog altijd helpt, had veel spullen ingezameld voor het asiel. De donaties werden allemaal overgeladen in de auto van een vrijwilligster die de spullen naar een van onze plaatsings-partners zal brengen. Daarvandaan kunnen de giften, érg welkom voor de winter, mee terug naar Spanje als het volgende transport in Nederland is.

 

Langs deze weg een bedankje aan alle mensen die de kraam bezochten en belangstelling toonden voor PAWS-PATAS.  De collectebus bleek een mooi bedrag te bevatten aan het einde van de dag. Het wordt enorm gewaardeerd!

Al met al opnieuw een geslaagde en leuke dag. GINN wordt bedankt voor de goede organisatie en we hopen er volgend jaar weer bij te zijn.

 

Maandoverzicht September bij PAWS-PATAS

Aan achtergelaten, voornamelijk jonge, dieren was er ook in september geen gebrek.

Dit kleine kitten werd gevonden op straat waar het auto’s probeerde te ontwijken om niet aangereden te worden. Gelukkig wist een dame haar te redden, maar deze kon haar niet thuis houden gezien het feit dat haar honden niet met katten overweg kunnen. Het kleintje is nagekeken door een dierenarts en bood iemand al snel aan haar te adopteren; een verhaal met een goede afloop.


Diego geniet van een eigen zwembad en veel aandacht. Het hondje is kortgeleden geplaatst en heeft het erg naar zijn zin in zijn nieuwe huis. Veel aandacht en zelfs een privé zwembadje met eigen badmeester.

 

Bono en Bonita vertrokken afgelopen maand met het  september transport naar Nederland. Bij aankomst op hun bestemming moest er eerst even worden geslapen en daarna werd er flink gespeeld. Broer en zuster waren de reis dus heel gauw vergeten. Samen spelen gaat voor en de nieuwe behuizing werd zo te zien gewaardeerd. De kleine siësta na aankomst op schoot van een vrijwilliger werd als plezierig ervaren.

Dit is Arbol. Toen Arbol werd gevonden hing hij aan een boom, waarbij zijn poten nauwelijks de grond raakten. Hij woont inmiddels al 2.5 jaar in onze opvang en is ongeveer 5.5 jaar oud. Het is een sterke reu die een duidelijke leider nodig zou hebben. Hij heeft inmiddels wat training gehad in de opvang waardoor hij nu goed aan de lijn kan lopen, maar hij kan nog wel wat extra training gebruiken.

Afgelopen maand werden deze drie mannelijke pups bij onze opvangpoort achtergelaten. Doordat er de laatste tijd veel regen is gevallen,  hebben we honden moeten verplaatsen naar hoger gelegen kennels, waardoor er momenteel geen ruimte beschikbaar is voor deze kleintjes.  De heftige regenval heeft gelukkig geen ernstige problemen met zich meegebracht, het asiel bleef net buiten het gebied van de overstromingen.

Dit kleine teefje werd kort geleden gevonden in de campo door twee van onze lokale vrijwilligers. Het diertje werd direct naar de dierenarts gebracht omdat  ze er zo slecht uit zag. Het hondje is ongeveer 8 jaar oud, we hebben haar de naam Viv gegeven. Na enkele dagen van de behandeling ziet Viv er al veel beter uit. We denken dat zij met de juiste zorg en behandeling er weer bovenop zal komen.

Kitten Oasis zat vast binnen in een muur van een lokale camping. Gelukkig hoorde een van onze vrijwilligers haar miauwen, maar zij kon niet zien waar het diertje zat. Ze is snel een vervoersmand en extra hulp bij de opvang gaan halen en gelukkig wist men samen het kitten te lokaliseren en redden. Het kleintje was ondanks alles ongedeerd en na gewassen te zijn mocht zij naar een gastgezin, waar ze de benodigde aandacht en zorg ontvangt.

 

Dit is de kleine Peanut. Ze woont momenteel in een pleeggezin waar ze in een paar weken tijd enorm is opgebloeid. In deze korte tijd is ze al bijna een halve kilo aangekomen in lichaamsgewicht. Het is een kleine ondeugd, zoals het een ware lapjeskat betaamd.

Bobby, voorheen Timo reisde afgelopen maand naar Nederland. Inmiddels is hij in zijn nieuwe huis en hij vindt het allemaal prachtig. Hij is energiek en vrolijk, geniet van zijn eigen bank en alle aandacht die hij krijgt.

 

Gota fría (heftige regenval) in Zuid-Oost Spanje en het asiel.

Bijna elk jaar wordt Spanje getroffen door heftige regenval, veroorzaakt door diverse klimatologische oorzaken. Het is de laatste jaren merkbaar dat klimaatsverandering de hoeveelheden regen en de intensiteit van de stormen kan beïnvloeden.
Op dit moment is het zuid oosten van Spanje in diverse gebieden getroffen door overstromingen en rivieren die buiten hun oevers treden.

Steden en dorpen worden overstroomd, auto’s komen voorbij drijven en het water staat soms tot aan de eerste verdieping van huizen. Helaas vallen er immer doden, zo ook nu.

De droogte in de zomerperiode wordt tevens een ernstig probleem. Op de foto’s een weiland in 2005 in de groene winterperiode, twee percelen begraasd door schapen en paarden. De tweede foto is genomen in 2017 over een belendend terrein in dezelfde periode. De schapen moesten worden gevoerd op fruit daar er geen gras beschikbaar was. Dit weer-patroon komt steeds vaker voor en heeft dramatische gevolgen voor de landbouw en olijf en amandelbomen. Over hard uitgedroogde grond loopt het water direct weg naar lager gelegen terrein, terwijl het meer erosie kan veroorzaken.

De schade van de heftige regen aan landerijen, veehouderij en de gevolgen voor (ook de in het wild levende) dieren is enorm. Varkensstallen lopen onder, kettinghonden die niet worden losgemaakt komen om en heel veel kleine dieren die holen gebruiken of onder de grond leven verdrinken. Doordat het land zo bergachtig is, lopen de lager gelegen delen binnen de kortste tijd onder water, daar kan geen enkel drainage systeem tegen op.

Bij slechte weerverwachtingen probeert het asiel zich zo goed mogelijk voor te bereiden om mensen en dieren veilig te houden. Dat beteken dat alle dieren die in kennels zitten die op het lagere gedeelte van het terrein liggen, naar hoger gelegen kennels worden gebracht of in de dierenkliniek en het kantoor worden gezet in grote gaaskooien. Pleeggezinnen worden waar mogelijk ingeschakeld om jonge dieren voor korte tijd op te nemen. Als het water hoog komt, zoals op onderstaande foto’s, lopen onze dieren geen gevaar.

 

 

Na  elke overstroming is er wel wat schade aan gebouwen en de infrastructuur. De toegangsweg naar het asiel wordt regelmatig weggespoeld doordat de rivier buiten de oevers treedt. Eenmaal is een auto weggespoeld en nooit meer teruggevonden. Die auto ligt nu ergens op de bodem van de Middellandse zee zoals zovelen.

Na zoveel natuurgeweld moet de toegangsweg dan weer opnieuw worden geëgaliseerd en verstevigd.  De gebouwen lijden onder de afwisseling van grote droogte en hitte gevolgd door heftige regenval. Op dit moment is er gelukkig weinig schade aangericht en heeft de ergste regenval de hoek waar het asiel ligt niet geraakt. We hopen dan ook dat deze keer niet wordt gevolgd door een volgende storm en regenbuien.  Het is nog vroeg in het seizoen en er kan dan ook nog meer slecht weer worden verwacht.

 

 

Maandoverzicht augustus bij PAWS-PATAS

De prachtige Nala had een slechte start in het leven. Zij werd ernstig verwaarloosd door haar vorige eigenaar, waardoor ze vanwege de veroorzaakte stress de helft van haar staart afgeknaagd had. Zij ontving hiervoor geen enkele medische . Haar staart was helaas niet meer te redden, waardoor we het resterende deel ook hebben moeten laten amputeren.
Ze woont momenteel in een liefdevol pleeggezin, waar ze alle zorg en liefde krijgt die ze verdient en nodig heeft. Ze is volledig zindelijk, loopt netjes aan de riem en kent zelfs al wat basiscommando’s. Haar problemen met haar staart hebben helaas wel hun sporen achtergelaten. Ondanks er geen staart meer is, probeert ze deze toch nog achterna te jagen.

Iemand dacht blijkbaar dat het een goed idee was om 2 jonge kittens en een volwassen kat in het veld, aangrenzend aan onze cattery, in de volle zon achter te laten en dat  bij een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.

Gelukkig heeft deze persoon niet hun dood op hun geweten, gezien het feit dat een van onze vrijwilligers de vervoersmandjes op tijd zag staan. De Siamese kater is dol op knuffelen en aandacht en kwijlt zelfs van plezier wanneer hij spint. Een kleine lapjeskat begint al minder angstig te worden, maar is nog erg mager. Ze krijgt hoge kwaliteit kitten mousse om snel wat aan te komen in gewicht. De  tabby kitten is nog erg bang en schrikt van onverwachte geluiden. Er is echter ook hoop voor hem daar hij zich niet meer constant verstopt en met speelgoed begint te spelen. Langzaam proberen we ook zijn vertrouwen te winnen.

Op het moment hebben we verschillende leuke nesten pups die we graag met jullie delen:

Aan vlekken geen tekort bij deze prachtige pups.
Dit zijn Gary, Dipstick, Agnes &  Domino van 15 weken oud.

Ook bij PAWS-PATAS heeft de Lion King hype toegeslagen. Wij hebben onze eigen cast aan Lion King karakters in dit leuke nestje van 16 weken oud. Alle zes prachtige, speelse en knuffelige pups.

Deze vier pups zijn de reutjes Stan, Slate en Skip en teefje Sophie. Zoals te zien is op de foto’s hebben ze hun onschuldige, vertederende blik al goed onder de knie. Die gaat ze in de toekomst vast nog helpen om met allerlei ondeugende puppystreken weg te komen.

Dit is Carlos. Het is een erg lieve jongen waarvan we niet goed snappen dat hij is achtergelaten. Misschien omdat hij niet meer de jongste is en wat poot-problemen heeft, maar wie heeft dat niet? Hij is dol op knuffelen en zelfs een kriebel op zijn buik en een borstelbeurt kan hij dan wel waarderen.

Alexandra kwam voor de tweede keer vrijwilligerswerk doen in onze opvang en ze vond het weer geweldig. Bedankt voor al je harde werk Alexandra, we hopen je volgend jaar weer terug te mogen zien.

 

 

Na een zware week in de cattery met veel zieke achtergelaten kittens, waarvan er een in kritieke toestand in de dierenkliniek verblijft, kregen we ook goed nieuws: Onze prachtige Chloe, nu Luna, is geadopteerd. Ze is nu al bevriend met huisgenoten Manuela de hond en Bluebell de kat en wist de harten van de mensen in het gezin al snel voor zich te winnen. We wensen hen samen een erg gelukkig leven toe.

Vorige week werden deze twee ondervoede jonge zwarte katten bij onze opvangpoort achtergelaten. Ze hebben de vreemdste oren die we ooit gezien hebben. We dachten eerst dat ze mogelijk opzettelijk zo afgeknipt waren, maar de dierenarts denkt dat het een aangeboren afwijking is. Gelukkig beginnen het kleine poesje en katertje zich steeds meer te ontspannen in hun nieuwe omgeving en stijgt hun gewicht nu met de dag. Wat voor verleden ze ook hebben gehad, we gaan ervoor zorgen dat ze een goede toekomst tegemoet gaan.

Afgelopen week mocht het asiel opnieuw een grote hoeveelheid voer, een bench en een groot hondenhok ontvangen. Maurice, opnieuw bedankt voor het verzamelen van al deze gulle donaties en het stapelen en pakken voor transport. Drie goed bepakte pallets, wat een mooi resultaat.

Meike, Nienke en Loes uit Nederland kwamen voor de tweede keer naar onze opvang. De eerste keer viel Loes voor Macy en adopteerde haar vorig jaar. Deze keer was men met vakantie, maar werd er toch veel tijd met onze honden doorgebracht en werd er weer hard  mee gewerkt. Nienke was nu aan de beurt om voor een van onze puppies te vallen. Sophie gaat een mooi leven in Nederland tegemoet. Haar pootafdruk is nu ook vereeuwigd op onze wall of fame. Heel erg bedankt dames en tot volgend jaar!

 

Dit is onze prachtige teddybeer Bounty.
Hij is dol op knuffelen en zit, ondanks zijn grootte, graag op je schoot. Het liefst is hij continu rondom mensen, de perfecte gezinshond. Bounty gaat graag wandelen en loopt dan perfect naast je. Onze vrijwilligers trainen met hem en hij luistert erg goed naar commando’s. Het is een rustige hond die niet veel speelt, maar hij is wel dol op rennen. Een plekje op de bank wijst hij echter ook niet af.

We sluiten dit maandoverzicht af met Lisa, die nu wel helemaal is ingeburgerd in Nederland. Ze wil er graag bij zijn en vraagt nog net niet of er koffie met een koekje is. Met zulke lange poten kun je op je broek op de bank zitten en zijn dit soort poses voor haar niet ongewoon.

De wet in Spanje/ de praktijk.

Juridisch gezien is de status van dieren in Spanje redelijk tot goed en recent aangescherpt. De regels voor welzijn, het houden van dieren, gebruik van dieren en de veroordeling van verwaarlozing, mishandeling en onnodig afmaken van een dier zijn duidelijk en niet afwijkend van die van andere EU staten.
De naleving van de praktijk is een ander verhaal. Het ingrijpen van de politie bij overschrijding van de grenzen van de wet is in te veel gevallen beperkt of niet aanwezig.

Tussen theorie en praktijk zit een grote kloof.

De gemeenschap in het algemeen is niet altijd alert noch geïnteresseerd om verwaarlozing/verstoten of mishandeling aan te geven.
Er wordt  niet immer adequaat opgetreden bij meldingen over misbruik/verwaarlozing.
De boetes bij vergrijp zijn in veel gevallen, laag (voorbeeld: drie paarden uitgedroogd en doodgehongerd: boete € 180), hoewel de wet mogelijkheden biedt tot forse beboeting.
Echter, forse boetes worden lang niet altijd opgelegd. De sociale controle is zwak op dit gebied, de andere kant opkijken is zeer gebruikelijk.

Zwerfdieren problematiek in Spanje, de praktijk.
De onderstaande oorzaken van de zwerfdieren problematiek worden uiteraard niet door iedere Spaanse inwoner veroorzaakt.  Veel mensen verzorgen hun dieren uitstekend en hebben een goede relatie met hun dier. Ook niet-Spanjaarden staan bekend om het achterlaten van huisdieren bij terugkeer naar het eigen land. Dat zijn niet de dieren waar PAWS mee te maken krijgt.
Er is echter een deel van de bevolking die de onderstaande praktijk/normering als normaal of aanvaardbaar beschouwen.

Geen sterilisatie/castratie van honden/katten. Veel Spanjaarden vinden dat een dier lijdt als het wordt gecastreerd/gesteriliseerd of denken dat de hond/kat/paard er in negatieve zin door veranderd.

Dieren laten inslapen bij een dierenarts kost geld.

Als mensen een dier niet meer willen is het gebruikelijk om de hond/kat uit de auto te zetten en weg te rijden. Het verstoten van dieren is een veel voorkomende praktijk in geheel Spanje. Om het dier niet af te laten maken laat men het los, vaak treft dit ook een nest pups of kittens, en het probleem is opgelost.

Niet voor het dier wat een langzame dood sterft door uitdroging/verhongering/ of door ongelukken in het verkeer.
Dieren kunnen worden gezien als wegwerpproducten. Een puppy onder de kerstboom, die bij het uitgroeien naar een grote hond weer uit huis wordt gezet. Dieren als gebruiksvoorwerpen. Niet meer nodig, weggegooid.

Een categorie apart is de groep mensen die gruwelijke wreedheden begaan en er daadwerkelijk over hebben nagedacht hoe zo lang mogelijk zoveel mogelijk lijden te veroorzaken.
Hier schiet de opvoeding tekort en spelen traditionele gebruiken een rol, alsmede lage prioriteit van de uitvoerende macht om in te grijpen.

 

Er gebeurt echter wel wat. We merken dat de aantallen zwerfdieren door de jaren heen langzaam terugloopt.  Meer Spaanse organisaties nemen initiatief om verandering aan te brengen, de wetgeving is vorig jaar aangescherpt. Maar er is nog een lange weg te gaan, waarbij voorlichting en sterilisatie projecten de sleutel zijn om de kijk hoe dieren te houden in positieve zin te veranderen. PAWS-PATAS levert ook op dit gebied een bijdrage.