Gota fría (heftige regenval) in Zuid-Oost Spanje en het asiel.

Bijna elk jaar wordt Spanje getroffen door heftige regenval, veroorzaakt door diverse klimatologische oorzaken. Het is de laatste jaren merkbaar dat klimaatsverandering de hoeveelheden regen en de intensiteit van de stormen kan beïnvloeden.
Op dit moment is het zuid oosten van Spanje in diverse gebieden getroffen door overstromingen en rivieren die buiten hun oevers treden.

Steden en dorpen worden overstroomd, auto’s komen voorbij drijven en het water staat soms tot aan de eerste verdieping van huizen. Helaas vallen er immer doden, zo ook nu.

De droogte in de zomerperiode wordt tevens een ernstig probleem. Op de foto’s een weiland in 2005 in de groene winterperiode, twee percelen begraasd door schapen en paarden. De tweede foto is genomen in 2017 over een belendend terrein in dezelfde periode. De schapen moesten worden gevoerd op fruit daar er geen gras beschikbaar was. Dit weer-patroon komt steeds vaker voor en heeft dramatische gevolgen voor de landbouw en olijf en amandelbomen. Over hard uitgedroogde grond loopt het water direct weg naar lager gelegen terrein, terwijl het meer erosie kan veroorzaken.

De schade van de heftige regen aan landerijen, veehouderij en de gevolgen voor (ook de in het wild levende) dieren is enorm. Varkensstallen lopen onder, kettinghonden die niet worden losgemaakt komen om en heel veel kleine dieren die holen gebruiken of onder de grond leven verdrinken. Doordat het land zo bergachtig is, lopen de lager gelegen delen binnen de kortste tijd onder water, daar kan geen enkel drainage systeem tegen op.

Bij slechte weerverwachtingen probeert het asiel zich zo goed mogelijk voor te bereiden om mensen en dieren veilig te houden. Dat beteken dat alle dieren die in kennels zitten die op het lagere gedeelte van het terrein liggen, naar hoger gelegen kennels worden gebracht of in de dierenkliniek en het kantoor worden gezet in grote gaaskooien. Pleeggezinnen worden waar mogelijk ingeschakeld om jonge dieren voor korte tijd op te nemen. Als het water hoog komt, zoals op onderstaande foto’s, lopen onze dieren geen gevaar.

 

 

Na  elke overstroming is er wel wat schade aan gebouwen en de infrastructuur. De toegangsweg naar het asiel wordt regelmatig weggespoeld doordat de rivier buiten de oevers treedt. Eenmaal is een auto weggespoeld en nooit meer teruggevonden. Die auto ligt nu ergens op de bodem van de Middellandse zee zoals zovelen.

Na zoveel natuurgeweld moet de toegangsweg dan weer opnieuw worden geëgaliseerd en verstevigd.  De gebouwen lijden onder de afwisseling van grote droogte en hitte gevolgd door heftige regenval. Op dit moment is er gelukkig weinig schade aangericht en heeft de ergste regenval de hoek waar het asiel ligt niet geraakt. We hopen dan ook dat deze keer niet wordt gevolgd door een volgende storm en regenbuien.  Het is nog vroeg in het seizoen en er kan dan ook nog meer slecht weer worden verwacht.

 

 

Total Page Visits: 4194 - Today Page Visits: 7