Zo kan het ook: buurtbewoners helpen een zwerfpoes met jongen.

In de herfst van vorig jaar werd deze poes met vier jonge kittens gesignaleerd in de tuin van een appartement in een besloten buurt. De eigenaar van de tuin voerde de poes en het dier bleef met haar kittens in de buurt. Iedereen kreeg een naam: poes Joy, Jason, Jerry, Jada en Joey. Helaas werd kitten Joey op een kwade dag door een hond gegrepen. Het diertje was zo zwaar verwond dat de dierenarts het katje moest laten inslapen. Twee andere bewoners besloten ook te helpen en toen de winter aanbrak zette een van hen een overdekte kooi met dekens erin op een beschutte plek in haar tuin zodat de poes en kittens een droog en niet te koud onderkomen hadden. Daar werd  ook gevoerd en een oogje in het zeil gehouden. Een oplossing voor de lange termijn was gewenst en er werd besloten om de alle dieren te steriliseren zodra ze daar de leeftijd voor hadden. De kosten hiervoor werden opgebracht door de genoemde buurtbewoners! Poes Joy en haar dochter Jada waren het eerst aan de buurt, zodat geen van hen een nieuwe lichting kittens kon produceren.

    

Jason en Jerry werden enige tijd later gecastreerd. De familie moest wel gesocialiseerd worden om een kans te maken om te worden geadopteerd. Dat is een langzaam proces maar we mogen nu stellen dat met geduld, verstand van katten en een vriendelijke huiskat (ex-PAWS-PATAS kat) het project geslaagd is. De voordeur van het huis stond vaak open en af en toe waagde een van de kittens zich heel even in huis. Dat werd steeds een beetje langer, het comfort van een stoel of bank werd onderkend en op een goede morgen lagen er opeens twee kittens op een bed naast de vriendelijke huispoes. Inmiddels was Jason de voorloper qua sociaal gedrag. Hij vond het heerlijk om door een van de buren met een zachte bezem over zijn rug te worden geaaid en liet zich ook als eerste van de kittens oppakken. Joy wil het liefste buiten wonen maar heeft een hechte relatie met een van de mensen. Zij wordt door twee families gevoerd en de kosten worden gedeeld. Jada heeft  na een infectie een neurologische afwijking waardoor ze haar kopje wat scheef houdt. Er is een goede kans dat een van de buren haar gaat adopteren. Jason is afgelopen week met het maart-transport naar Nederland gekomen en is nu voor adoptie beschikbaar. Misschien volgt Jerry hem nog een keer naar het hoge noorden.

Dit verhaal is een prachtig voorbeeld hoe mensen met hart voor dieren samen een slechte situatie (zwerfpoes met nest kittens en het risico van uitbreiding van zwerfkatten) kunnen oplossen. Soms gebeuren er goede dingen en die moeten ook worden vermeld.

Het was een bijzonder groepje poezen. Tijdens de avondwandeling liepen er minimaal 6 poezen mee: de hele familie van Joy en dan nog de huiskatten die behoefte hadden aan een ommetje. Ik heb twee keer zo’n wandeling mee gemaakt en het was feest om alle diertjes mee te zien lopen, in bomen klimmend en met elkaar spelend. Eind goed al goed.

Total Page Visits: 4598 - Today Page Visits: 3