Veel dieren bij PAWS-PATAS achtergelaten in het afgelopen seizoen

Zoals bekend zijn er de afgelopen maanden veel dieren bij het asiel achtergelaten.  De zomer geeft altijd een piek te zien: de nieuw geboren dieren moeten weg uit huis of schuur.

Hoe hopeloos het ook vaak is en hoe moeilijk voor het asiel,  we toch moeten altijd bedenken dat de mensen die een dier bij het asiel achterlaten er in ieder geval nog over hebben nagedacht en de moeite hebben genomen om (meestals’nachts)  hun beesten achter te laten.
We zien ook andere manieren om katten en honden te verstoten die een heel stuk akeliger zijn.

Hoeveel dieren er in de omgeving worden verstoten is moeilijk te schatten. Veel dieren hebben maar een kort bestaan als ze aan hun lot worden overgelaten, zeker als ze nog erg jong zijn. Deze categorie verdwijnt gewoon. Tevens komen veel onervaren dieren in het verkeer om.

De grootste oorzaak van het probleem is het feit dat neutraliseren van honden en katten nog immer weinig voorkomt. (Bij paarden komen veel meer hengsten voor dan de gecastreerde ruinen, iets wat in Nederland onvoorstelbaar wordt gevonden. Het imago van een gecastreerde hengst neemt af en daarmee ook dat van zijn berijder).

Het neutraliseren van honden en katten heeft een lage prioriteit heeft bij heel veel mensen en dan praten we niet alleen over het platteland.  Castratie/sterilisatie wordt toch vaak gezien als “zielig”. Er is tevens het hardnekkige vooroordeel dat een dier erg verandert na de ingreep. Vervolgens spelen de kosten uiteraard ook mee. Veterinaire ingrepen zoals neutralisatie wordt gezien als te duur. (Dat fenomeen is ook in Nederland bekend, met name op het platteland met alle nare gevolgen van  dien)

Als mensen een dier niet meer willen is het zeer gebruikelijk om de hond/kat uit de auto te zetten en weg te rijden. Om het dier niet af te laten maken laat men het los, vaak met een nest pups of kittens en het probleem is opgelost. Niet voor het dier wat een langzame dood sterft door uitdroging/verhongering/ of door ongelukken in het verkeer.

Rond de kerst en vooral met drie koningen worden er beduidend meer rashonden verkocht, waarvan een deel enkele maanden later gedegradeerd is tot zwerfhond. Dieren worden soms toch gezien als gebruiksvoorwerpen. Niet meer nodig of wenselijk, dan kan het worden weggegooid.De duizenden jachthonden die elk jaar worden gedood of losgelaten zijn daar een bekend voorbeeld van.

  

PAWS-PATAS neutraliseert de dieren in het shelter en is tevens actief in het TNR (vangen, neutraliseren, uitzetten) van zwerfkatten om zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van het aantal ongewenste dieren en dierenleed te verminderen. Voorlopig is dat nog hard nodig, dat heeft de afgelopen periode weer laten zien.

 

Onderstaand bericht willen we graag op de valreep nog even doorgeven:

De aanvraag van Paws-Patas om mee te dingen in de ronde van Serieus Request voor Dieren  is geaccepteerd.  De winnende organisatie ontvangt     € 3500.

Probeer als je wilt  zoveel mogelijk stemmen voor Paws-Patas te bewerkstelligen via  jouw contacten en sociale media. Als je mee wilt doen klik hier.  Bij voorbaat dank voor je stem.

Total Page Visits: 2976 - Today Page Visits: 1