Pleeggezinnen: een steunpilaar onder de doelstelling om hulpeloze dieren te redden.

Vaak genoemd maar nog niet eerder aan de orde geweest in deze rubriek zijn de pleeggezinnen (foster homes). De pleeggezinnen vormen een fundamenteel onderdeel van onze doelstelling om hulpeloze dieren te redden en de meest kwetsbare onder hen de hoognodige individuele aandacht en 24 uurs-zorg te kunnen verlenen.

 

Zoals bekend wordt het merendeel van de asielpopulatie bij de s’morgens bij het hek van het asiel gevonden. Honden aan het hekwerk gebonden, puppies en katten/kittens in kratjes en dozen. Soms vindt een dier zelf de weg naar het asiel en houdt zich op in de directe omgeving.  Dit betekent dat het aantal dieren wat  opeens en in korte tijd opgenomen moeten worden grote schommelingen kent.
Twee volwassen honden en een krat met pups betekent dat er in de intake kennels opeens drie kennels beschikbaar moeten zijn en dat is vaak niet het geval. We willen tevens het liefst geen jonge pups of kittens in het asiel opnemen, daar deze diertjes erg kwetsbaar zijn.

Jonge kittens hebben intensieve verzorging nodig en in het geval van flesvoeding eigenlijk continue een persoon die zich volledig kan inzetten voor deze categorie gasten. Voeg daarbij het risico wat achtergelaten pups met zich meebrengen voor het overbrengen van infectie ziekten en het zal duidelijk zijn dat gastgezinnen een zeer belangrijke rol spelen in het functioneren van het asiel.

Jonge dieren die enige tijd in een pleeggezin hebben doorgebracht krijgen tevens al wat sociale opvoeding mee en kunnen al vroeg leren om met mensen en een huiselijke omgeving om te gaan.
Soms verblijven jonge dieren hun gehele korte leven vanaf de tijd dat ze bij ons zijn gekomen in een gastgezin en we trachten dan ook om deze honden en katten direct te plaatsen bij hun nieuwe familie dan wel naar Nederland of Engeland te brengen waar zij dan snel een eigen huis kunnen vinden.

 

   

 

Afscheid nemen van de pleegpoezen en honden is bijna altijd moeilijk voor de pleegouders, die natuurlijk aan hun jonge gasten gehecht zijn geraakt. Vaak wordt er een lijstje van opmerkingen tot en met de voorkeuren voor eten meegegeven om er toch vooral maar zeker van te zijn dat de geliefde diertjes hun favoriete voedsel kunnen blijven eten. Ook uitleg over gedrag en spelletjes dragen bij aan de zo compleet mogelijke informatie over het pleegdier.

Natuurlijk komt het ook voor dat een pleegkitten of hond zó geliefd is bij het pleeggezin dat het vervolgens wordt geadopteerd zodat er geen afscheid hoeft plaats te vinden.

Wij prijzen ons gelukkig met de mensen die door het geven van pleegzorg helpen om zoveel mogelijk dieren te redden en hen met een goede start een nieuw leven in te sturen.

 

Total Page Visits: 2427 - Today Page Visits: 1