Het asiel en de omgeving in moeilijke tijden.

Inmiddels is het asiel al geruime tijd gesloten en dat zal tot eind april zo blijven. Daarna verwachten we nog een verlenging van de lockdown periode. Het drie-hoofdig team wat de eerste drie weken onafgebroken 24/7 aanwezig was, wordt nu twee dagen per week afgelost door een andere ploeg. Er wordt getracht nog een derde groepje bij elkaar te krijgen zodat er een schema voor drie bezettingen kan worden opgemaakt en elke ploeg niet langer dan maximaal drie dagen hoeft te werken.

Een restaurant uit de omgeving brengt elke woensdagavond een gratis maaltijd voor de mensen binnen het asiel en dat wordt zeer gewaardeerd.

 

 

De intake van honden is nu afgenomen, hoewel er nog steeds mensen zijn die er in slagen om af en toe een dier achter te laten; de mooie witte Tina met haar drie pups is begin april bij ons gekomen.

 

Riskant, want de politie controleert overal en zonder goede reden mag niemand de weg op. Die goede reden moet zijn goedgekeurd en bevestigd in een officieel document en dan pas mag één persoon de weg op. Twee mensen samen in een auto is verboden. Zelfs als iemand naar het ziekenhuis moet worden gebracht, kan dat alleen met officiële toestemming. Dit gebeurde kort geleden met een bekende die naar de spoedeisende hulp moest (waar geen contact mee te leggen was). Het kostte nogal wat moeite om een vergunning te krijgen om met twee personen naar het ziekenhuis te gaan, maar het is uiteindelijk gelukt.

De katten sectie probeert vergunning te krijgen om twee zwangere zwerfpoezen van de straat te halen. Dit om te voorkomen dat in het gebied waar zij zitten weer een explosie van zwerfkatten wordt veroorzaakt, maar of er vergunning wordt afgegeven is nog maar zeer de vraag.

 

De hele atmosfeer is die van een staat van beleg. Politie overal aanwezig, 30.000 militairen zijn ingezet over het hele land om de controles en de regels te handhaven, bemande wegversperringen bij elke stad en dorp. De Spanjaarden accepteren het beleid, maar de spanning is wel voelbaar aanwezig met het enorme aantal besmettingen en doden. Toch zijn er nog mensen die de wet overtreden en één geval is het vermelden waard.
Mensen uit Madrid, het centrum van de epidemie, arriveerden bij hun tweede huis in Garrucha, een dorp aan de kust in de buurt van het asiel. De medebewoners van de straat waren terecht woedend dat deze mensen alle regels aan hun laars lapten. Als straf werd de voordeur van het huis door de buren met blokken en cement dichtgemetseld en het huis afgezet. Creatief handelen…….We nemen aan dat de boetes die zullen volgen ook niet mals zullen zijn voor de Madrilenen, die Madrid niet hadden mogen verlaten.  Hun populariteit in de buurt is tot onder het vriespunt is gedaald.

De economie, voor een groot deel afhankelijk van het toerisme, zal een enorme deuk oplopen en de angst van veel mensen voor  armoede en langdurige werkeloosheid is meer dan gegrond.

De honden en katten in de pleeggezinnen zullen daar voorlopig blijven. We hebben nog geen idee wanneer er weer gereisd kan worden. Tot die tijd zullen er lokaal geen huisbezoeken kunnen plaatsvinden bij mensen die een dier willen adopteren. Wanneer de grenzen weer open gaan om onze dieren naar het noorden te brengen is niet te voorspellen. De voorzitster van de EU raadt af om in de zomervakantie een reis te boeken, het gaat nog even duren.

Hoewel Pasen net achter de rug is willen we jullie de foto’s van onze paas-kittens niet onthouden.

 

Hartelijk dank aan de mensen die de afgelopen weken een donatie hebben overgemaakt om het asiel te helpen. Uw steun wordt enorm gewaardeerd.

Total Page Visits: 1563 - Today Page Visits: 1