De jachthonden in Spanje

Het jachtseizoen in Spanje is  afgelopen. In de periode daarna worden veel  Spaanse jachthonden verstoten.  Deze dieren worden massaal gedumpt in de zogenaamde perrera’s ‘of dodingsstations’ – de lokale dierenasielen.  Velen treft echter een erger lot: ze worden achtergelaten,
uit de auto gegooid, zwaar mishandeld,
levend verbrand of opgehangen. Het mishandelen door ophanging is een oude  traditie  die helaas nog niet is uitgestorven. Honden die goed hebben gepresteerd  worden hoog  opgehangen en sterven derhalve vrij snel maar de ‘slechtere honden’ worden zo laag gehangen dat hun achterpoten nog op de grond kunnen, dus een langzame wurgdood is het gevolg.  Het trappen met de voorpoten in de lucht van de gehangen honden wordt “pianospelen” genoemd. Het bijgeloof is dat de hond op deze manier sterker terugkeert in een volgend leven en zodoende een ‘lesje geleerd’ heeft of dat de volgende hond beter zal jagen als zijn voorganger veel heeft geleden.
Honden die wel bij hun baas mogen blijven, (meestal teven die gebruikt worden voor de fok) worden veelal ‘opgesloten’ in een schuur tot het
jachtseizoen in september weer begint of ze worden aan de ketting gehouden. Spanje heeft
goede wetten en regelgeving wat betreft het
dierenwelzijn, maar helaas wordt de wet nauwelijks aangehouden en wordt er meestal weinig  gedaan door de autoriteiten. Gelukkig worden er wel steeds meer mensen bewust van deze wreedheden, onder andere door de aandacht op sociale media.

 

Jachthonden die veelvuldig worden gebruikt zijn: Galgo’s, Greyhounds, Podenco’s, maar ook ‘bekendere rassen’ zoals Pointers en Beagles.

  

De Greyhound en de Galgo lijken erg veel op elkaar, waarbij de Greyhound  groter is. ( Overigens hebben  deze rassen ondanks hun sterke gelijkenis genetisch niet dezelfde achtergrond) De Greyhounds zijn betere jagers op rechte stukken vanwege hun snelheid, de  galgo’s  zijn beter zijn op ruw terrein omdat ze wendbaarder zijn en lang kunnen blijven rennen. Deze honden zijn  “zichtjagers” en kunnen snelheden bereiken tot wel 60km per uur. Toch  zijn Galgo’s en Greyhounds ook geschikt als gezinshond, ze zijn erg zachtaardig, aanhankelijk en passen zich snel aan. Binnen in huis zijn ze over het algemeen vrij lui en liggen het liefst lekker op de bank, ze worden onder de windhond eigenaren ook wel ‘couch potatos’ genoemd. Buiten kan het jachtinstinct naar boven komen, iets waar men rekening mee moet houden tijdens het uitlaten van deze honden. Er zijn veel mensen die hun Greyhound of Galgo los kunnen laten lopen, maar er zijn ook honden waarbij dit nooit mogelijk is vanwege het sterke jachtinstinct.

Zowel Galgo’s als Greyhounds zijn kindvriendelijk, sociaal naar andere honden en kunnen vaak met katten geplaatst worden (met goede begeleiding van de baas). Naar vreemde mensen zijn ze over het algemeen wat terughoudender, maar voor de baas en het gezin zijn ze erg lief en zachtaardig.

De Podenco is wat minder bekend bij veel mensen, maar ook van dit ras zijn jaarlijks tienduizenden het  slachtoffer van het Spaanse jachtseizoen.  Podencos vallen onder de halfwindhonden en ze komen voor in verschillende variaties en bijbehorende hoogtes. Zo bestaan de Podeco Canario en Ibicenco als vrij grote Podencos, maar ook is er de Podenco Andaluz die weer een stuk kleiner is. De Andaluz kent daarbinnen drie variaties qua grootte. Het jachtinstinct is bij alle soorten sterk aanwezig, maar de Andaluz wordt vaak als felste soort gezien qua jachtinstinct, een groot uithoudingsvermogen en een zeer sterke wil. Een verschil tussen Podenco’s en Greyhounds/ Galgo’s is dat Podenco’s niet alleen zichtjagers zijn zoals de Galgo en Greyhound  maar dat zij ook hun neus gebruiken tijdens de jacht. Het jachtinstinct is dusdanig sterk aanwezig dat de fanatiekste Podencos zich zelfs door een hoog hek niet tegen laten houden. Als het interessant genoeg is, springen ze er zonder moeite overheen. Ze komen altijd weer terug, maar je  moet vijf minuten wachten,  vijf uur of zelfs vijf dagen. Hier dient men altijd  rekening mee te houden dus men moet heel goed nadenken waar een Podenco eventueel los kan rennen, anders alleen aangelijnd uitlaten!

Qua karakter lijken de Podenco en Galgo wel wat op elkaar, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Opvallend is de bovenmatige nieuwsgierigheid van de Podenco en hun bijbehorende eigen wil, zo kunnen ze (als je ze hun gang laat gaan) een bosje wel een uur bestuderen totdat ze precies weten wat erin zit. Het uithoudingsvermogen en energieniveau van een Podenco ligt hoger dan dat van de Galgo / Greyhound. Toekomstige baasjes moeten rekening houden dat de Podencos hun energie goed kwijt kunnen: bijvoorbeeld door flinke wandelingen, mentale oefeningen zoals spelletjes of lekker meelopen naast de fiets. Daarna ploffen zij, net als de Galgo / Greyhound, tevreden op de bank en kunnen ze uren slapen.


Er zijn tegenwoordig steeds meer jagers in Spanje die hun afgedankte
jachthonden achterlaten bij een asiel waar ze een ‘non- killing’ policy volgen, zoals het geval ook is bij PAWS. Hierdoor komen deze fantastische honden beschikbaar ter adoptie en kunnen ze hun tweede leven beginnen als gezelschapshond!

 

Total Page Visits: 9226 - Today Page Visits: 5