Puppy dumping

De laatste maand is er weer een piek in het dumpen van pups bij het PAWS asiel.

 

Twintig pups in een maand achtergelaten is echt genoeg voor elke organisatie en zeker voor PAWS wat – in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht – geen groot asiel is. Het meest nijpende probleem is het veilig huisvesten van de diverse pups. Elk individueel achtergelaten volwassen dier en elk nestje  moeten in aparte intake-kennels worden gehouden.

Er mag geen contact tussen de dieren zijn, de verzorgers moeten alle voorzorgsmaatregelen nemen om
verspreiding van ziekten tegen te gaan en dat is bewerkelijk en tijdrovend maar geeft ook aan dat de mogelijkheden van het asiel beperkt zijn. Er staan geen lange rijen intake kennels op het terrein dus er is een limiet aan wat veilig kan worden opgenomen.

Pleeg-gezinnen zijn van groot belang om de nieuw aangekomen diertjes op te nemen maar ook dat kent grenzen. Soms moeten pups noodgedwongen tijdelijk in grote draadkooien die afgedekt zijn worden gehouden om de eerste
afzonderingsperiode door te komen.

We komen ook pups tegen die
duidelijk opvolgers zijn van broers en zusjes die hen al voor zijn gegaan. De tweede lichting Sharpeis is daar een voorbeeld van.

 

Helaas laten de dumpers nooit een adres achter zodat we zelfs niet kunnen aanbieden om te helpen met sterilisatie van de teef die het nest produceert. We weten tevens dat niet alleen Spanjaarden dieren achterlaten maar dat mensen uit noordelijke EU landen ook pups en volwassen honden bij PAWS neerzetten zonder er een envelop met het geld wat nodig is om te helpen met de kosten die door PAWS worden gemaakt.

    

PAWS voert een beleid waarbij elk dier, kat of hond, ouder dan 6 maanden wordt gecastreerd/gesteriliseerd. Dat is zelfs geen verplichting voor de Nederlandse asielen maar PAWS doet het om te voorkomen dat geplaatste dieren toch reproduceren.

Het verminderen van de zwerfdieren populatie en het lijden van zwerfdieren is, na de directe opvang, een van de prioriteiten van het beleid van PAWS.

Als u specifiek wilt bijdragen aan het sterilisatie beleid van PAWS kunt u via de Spaanse PAWS bankrekening hier een gift overmaken onder vermelding “bijdrage sterilisatie programma.

Ondertussen gaan weer wij proberen ook de laatste groep jonkies veilig door de eerste kwetsbare periode heen te loodsen in de hoop hen na enkele maanden als gezonde jonge peuters te kunnen plaatsen in een nieuwe omgeving, een eigen huis waar zij welkom zijn. Een deel zal ongetwijfeld gaan emigreren naar Nederland!

Total Page Visits: 5277 - Today Page Visits: 1