Maandoverzicht April bij PAWS-PATAS/ Artikel over TNR (Vang-Neutraliseer-Terugplaatsen) als “special” toegevoegd.

Onderaan dit maandoverzicht is een artikel toegevoegd over TRN(Trap Neuter/Release). Dit is een “special” over het grote belang van het uitvoeren van neutralisatie projecten: de enige oplossing om het aantal zwerfdieren te beperken en zo veel dierenleed te voorkomen. De kleine TNR groep van PAWS/PATAS heeft in de afgelopen drie maanden 185 katten weten te vangen, neutraliseren en weer terug te zetten in de kattenkolonies waar de dieren vandaan komen. De uitleg en foto’s laten zien wat het project inhoudt en hoe het wordt uitgevoerd.

Maandoverzicht april bij PAWS-PATAS

Gucci werd in December geadopteerd. Zij was een van de pups die in de Campo gevonden werden. Haar baasjes zochten ook nog een oudere hond. We stelden Arianna voor, de moeder van het Italiaanse nestje . Na het zien van haar foto’s was men meteen verkocht.

Arianna heeft vele jaren op straat gezworven en heeft door de jaren heen meerdere nesten pups gehad. Dat is nu verleden tijd, ze is erg gelukkig binnen haar nieuwe familie en heeft eindelijk het leven dat ze verdiend.

Dit is het Jungle Book nestje. Twee weken geleden werden ze gevonden op de straat in Turre. Het gaat erg goed met de kleintjes ondanks dat hun moeder Marala al wat op leeftijd is. Momenteel zitten er al meer dan vijftig puppies in het asiel of bij pleeggezinnen. Een aantal dat de komende tijd waarschijnlijk alleen maar zal gaan toenemen gezien de tijd van het jaar.

De Nederlandse Silke deed twee maanden lang vrijwilligerswerk in onze opvang. Ze viel voor de prachtige hond Daira en om die reden komt ze in Juni weer terug om haar op te halen. Ze zullen samen een mooie toekomst tegemoet gaan in Nederland. Bedankt voor je harde werk, Silke!

 

 

Deze zeer jonge kittens werden buiten bij een winkel achtergelaten. Kittens van deze leeftijd zijn erg kwetsbaar en daardoor afhankelijk van een strict schema met flesvoeding. Helaas heeft het kleinste kitten, Tom, het ondanks de goede zorgen van het pleeggezin niet gered. De schade die was aangericht door hem zo jong bij zijn moeder weg te halen en achter te laten was helaas niet meer ongedaan te maken. Het is enorm triest dat dit nog zo vaak gebeurt.

 

De behandelingen van Feline slaan goed aan, de hond gaat er steeds gezonder uitzien. Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de steun van onze donateurs

 

Ryou en Rina werden in de bosjes op het strand gevonden. Ryou mist een deel van zijn achterpoot. Onze dierenarts denkt dat hij mogelijk vast heeft gezeten in een val. Een vreselijke gedachte. We gaan met Ryou naar een specialist om te bespreken hoe we hem het best kunnen helpen.

Wanneer hij volgroeid is wordt Ryou een grote hond, dus we hopen dat een prothese een mogelijkheid is voor hem.
Helaas hebben we voor Rina een ander pleeggezin moeten zoeken daar de twee zo ruw met elkaar speelden dat de wond van Ryou opnieuw open ging. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor zijn herstel. Gelukkig wonen beiden pups momenteel ieder in een eigen pleeggezin waar er goed voor hen wordt gezorgd.

Finja werd enkele maanden geleden achtergelaten bij de poort van onze opvang. Ze is al zo’n 12 jaar oud en blind aan een oog. Deze senior is enorm vriendelijk en wordt graag geknuffeld. Het is duidelijk dat ze eerder in een thuis situatie geleefd heeft. Vanwege haar hoge leeftijd werd zij niet meer gesteriliseerd en hopen we lokaal een blijvend pleeggezin voor haar te vinden. Dit houdt in dat alle medische kosten door PAWS-PATAS betaald worden voor de rest van haar leven. We gunnen Finja nog een aantal mooie laatste jaren in een liefdevol thuis in plaats van een kennel in onze opvang. Ze is nog erg actief en geniet van het leven.

Moos (in Spanje heette hij Buster) werd geadopteerd in Nederland en vierde recent zijn eerste verjaardag. Gefeliciteerd met je verjaardag knapperd!

Zes kittens werden s’ nachts bij de opvang achtergelaten. Ze waren nog wat onder de indruk toen ze werden aangetroffen, maar na twee dagen zijn ze bijna allemaal wat ontdooid. De kleintjes eten, spelen en vragen om aandacht. Gelukkig zijn we hier dol op kitten knuffels dus gaat het helemaal goed komen met de kleintjes.

Opnieuw mochten wij  een prachtige donatie  ontvangen van onze trouwe sponsor Medic Animal. Drie pallets gevuld met allerlei soorten honden en kattenvoer, maar ook kattenbakvulling, voerbakjes, een kattenmand, van alles wat.
De vrijwilligers die de lading uit onze PAWS-PATAS bus haalden voelden zich als kinderen op kerstochtend. We kunnen alles  erg goed gebruiken en zijn Medic Animal dan ook weer enorm dankbaar voor hun aanhoudende steun door de jaren heen.

 

Heeft U interesse om een hond van PAWS-PATAS te adopteren? Kijkt U dan eens op onze Nederlandse adoptie Facebookpagina voor een overzicht van dieren die beschikbaar zijn voor adoptie in Nederland.

 

Special:   Artikel over het belang van TNR.

De afgelopen drie maanden heeft het kleine TNR team van PAWS/PATAS het geweldige aantal van 185 zwerfkatten weten te vangen en steriliseren/castreren, meer dan 60 katten per maand!

Een echte zwerfkatten kolonie is een kolonie waarbij geen interactie met mensen is. Het aantal katten binnen een kolonie hangt af van het niveau wat de natuur toestaat en natuurlijke selectie is belangrijk. De katten planten zich voort in aanpassing met de beschikbaarheid van natuurlijke voedselbronnen. Daardoor blijft het aantal katten in de groep min of meer gelijk.

De kattenkolonies die wij zien zijn op de een of andere manier afhankelijk van mensen doordat de dieren worden gevoerd dan wel doordat zij leven van eetbaar afval wat wordt weggegooid en van wat in afvalcontainers wordt gegooid. De natuurlijke balans wordt voor wat betreft de aantallen daardoor hoger en een kolonie wordt elk jaar groter.

 

Dit veroorzaakt een probleem met overbevolking in en de algemene gezondheid van de kolonie, om nog maar te zwijgen van de overlast die kan worden veroorzaakt en waar sommige buurten niet van gediend zijn. Dit heeft tot gevolg dat veel kattenkolonies zonder onderscheid worden vergiftigd. Dit lost het probleem niet op en is een illegale en barbaarse manier om katten te doden.

Als een kolonie of een groot deel daarvan is vergiftigd ontstaat er ruimte voor de migratie van nieuwe katten die op de voedselbron afkomen en het probleem herhaalt zich.

De enige en daadwerkelijke oplossing is om de dieren te vangen (Trap), te castreren/steriliseren (Neuter) en weet terug te zetten in hun eigen kolonie (Return), het TNR programma. Dit beleid leidt uiteindelijk tot de afname van het aantal katten per kolonie.

Katten, ook de gecastreerde mannetjes, zijn zeer territoriaal en verdedigen hun territorium tegen andere mannelijke katten die gedurende het paarseizoen de kolonie bezoeken. Hierdoor neemt de kans op voorplanting af.  Dit resulteert uiteindelijk in minder gevechten tussen katten, minder overlast en minder krolse poezen die luidruchtig om een partner roepen. Tevens verbetert de gezondheid van de gehele groep als er minder competitie om voedsel is en er worden nog maar zeer weinig kittens geboren. Deze aanpak bewijst zichzelf al vele jaren en wordt in veel landen, waaronder Nederland, toegepast.

De TNR groep werkt nauw samen met mensen die de katten kolonies bijvoeren en het aantal en de gezondheid van de individuele dieren in de gaten houden. 
Wanneer de katten die gevangen zijn om gesteriliseerd/gecastreerd te worden bij de dierenarts zijn gebracht, worden de dieren onderzocht en kunnen lichte  veterinaire problemen worden behandeld. De dieren die de ingreep achter de rug hebben brengen een nacht door in een opvang en worden, mits er geen andere problemen zijn,  de volgende dag teruggebracht naar hun kolonie. De mensen die de kattenkolonie dagelijks bezoeken observeren de teruggezette dieren nauwgezet gedurende de  volledige herstelperiode.

PAWS/PATAS streeft er naar om op lange termijn gezonde, goed onderhouden en verzorgde kattenkolonies te realiseren die worden verzorgd door individuele mensen. Tevens is het van belang om het publieke imago van kattenkolonies te veranderen door het geven van voorlichting in de omgeving/buurt.

Mocht u willen doneren om PAWS/PATAS te helpen het TNR programma voort te zetten, dan kunt u  dit doen op de onderstaande bankrekening op onder vermelding: Gift PAWS/PATAS TNR.  Uw gift is van belang, elk dier telt.

Cajamar Bank, 04639 Los Gallardos, Almeria, Spain

IBAN: ES7630580186342720002653

SWIFT / BIC: CCRIES2A

 

 

 

Total Page Visits: 3493 - Today Page Visits: 2