Het kattenverblijf

Het kattenverblijf van PAWS-PATAS werd geopend in 2007 en in de afgelopen negen jaar zijn er honderden katten en kittens opgevangen. Dit ondanks het feit dat het een kleine opvang is met maar 4 ruimtes, een gezamenlijke ruimte en een pas gebouwd quarantaine blok met drie hokken.

Ondanks de afgelegen locatie van het asiel vinden we regelmatig gedumpte katten of kittens bij het hek. Hoewel er meerdere asiels voor honden bestaan in de omgeving is PAWS-PATAS helaas de enige met een katten-opvang. Het enige alternatief is een gemeente-asiel en dat is geen goede optie voor de beestjes. In 2015 waren meer dan 50% van onze binnen gekomen dieren katten of kittens.

Vaak zie we dat als een dier gedumpt wordt het niet in de meeste optimale conditie en gezondheid verkeerd. Maar afgelopen juni werden we geconfronteerd met een van de meest verwaarloosde katten die we ooit hebben gezien. Het betrof een niet gesteriliseerde Siamese poes, die slechts 1.4 kilo woog – het gewicht wat normaal een kitten van 4 maanden heeft – zij was een volwassen poes, zwaar ondervoed en zat volledig onder de parasieten. Gelukkig werd ze naar een van onze dierenartsen gebracht die ervoor zorgde dat ze weer volledig gezond werd. De voor en na foto’s spreken voor zich.

    

De volgende foto’s zijn twee andere zeer trieste gevallen die recent binnen zijn gekomen. De foto links toont een kat die volledig overgoten was met diesel en de tweede kat (rechter foto) had een ernstige ringworm infectie.

   

Ondanks de lastige tijden zijn de herplaatsingscijfers van de kattenopvang hoopgevend: in 2013 vonden er 29 katten een huis, 2014 waren dat er 52, in 2015 al 95 en afgelopen jaar  eveneens 95.  Er horen echter ook kosten bij deze cijfers: ieder kitten dat wordt gedumpt kost ongeveer €150,- voordat het dier klaar is om geplaatst te worden. In dit bedrag zijn de kosten van anti-vlo en worm bestrijding, speciale junior voeding, 1e en 2e vaccinaties en sterilisatie of castratie  bij een leeftijd van een half jaar meegenomen.

Hoewel de kattenopvang op het punt staat om zijn eerste tienjarig bestaan te vieren, was PAWS-PATAS al veel eerder bezig met het aanpakken van de oorzaak van het verwaarloosde en ongewenste katten-probleem in de regio. In samenwerking met lokale dierenartsen werd een sterilisatie en castratie project opgezet. In de loop der jaren is dit programma flink gegroeid, hetgeen vooral te danken is aan de extra geldopbrengsten waar de vrijwilligers van het kattenverblijf zich elk jaar voor hebben ingezet. In 2015 zijn er met behulp van dit project al meer dan 150 katten geholpen en in 2016 waren het 140 katten.

Hieronder ziet u een recente foto van de uiteindelijke uitkomst (katten die uitslapen na een narcose) van een zeer geslaagde ochtend “zwerfkatten” vangen door drie van onze vrijwilligers: zes gecastreerde/gesteriliseerde diertjes die uitslapen na de narcose.  Al deze katten zijn onderzocht door een dierenarts om vervolgens  te worden geneutraliseerd. Hierna worden de dieren weer  vrijgelaten in de gecontroleerde katten-kolonies waar ze vandaan komen waar ze hopelijk een gelukkig en gezond leven gaan leiden. Ze worden goed verzorgd en krijgen te eten van aardige mensen in de regio die zich bekommeren om deze zwerfkatten.

Total Page Visits: 4604 - Today Page Visits: 1