Februari transport naar Nederland:  Pech onderweg!

 

Op 16 februari jongstleden vertrok een PAWS transport met 15 honden en 4 katten plus twee chauffeurs naar Nederland. De rit door Spanje verliep vlot, de honden werden ´s avonds net over de Franse grens uitgelaten, vervolgens ging de tocht door Frankrijk om de volgende morgen vroeg in België aan te komen en daarna ging het mis. In Luik hield de transport bus er opeens mee op. Het lukte nog net, met behulp van duwen, om de bus bij een groot tankstation met supermarkt te krijgen, zodat er in ieder geval sanitaire voorzieningen waren, er iets gegeten kon worden en stond men gelukkig niet langs de snelweg. PAWS heeft een verzekering voor pech-hulp maar de dieren moesten wél verder en een reparatie afwachten zat er niet in. Inmiddels waren de asiel beheerster in Spanje en de Nederlandse PAWS vertegenwoordigster al met elkaar in contact. Zo’n vroeg telefoontje uit Spanje als er een transport onderweg is betekent niet veel goeds. Er moest vervangend vervoer gevonden worden en wel onmiddellijk. Er was één mogelijkheid die misschien snel zou kunnen werken. Twee PAWS Nederland vrijwilligers die in Zuid-Nederland wonen werden gebeld met de volgende vraag:
“De bus staat in Luik, kunnen jullie vervangende vervoer huren, naar Luik rijden, helpen om de kooien en dieren om te zetten naar een gehuurde bus en vervolgens moet degene die de bus gehuurd heeft de rest van de rit rijden (verhuur gaat op naam) met de chauffeurs en de dieren afleveren bij de diverse organisaties in Nederland, dan de donaties ophalen en terug naar het zuiden”?
Dat is nogal wat om te vragen zo vroeg op de ochtend, maar één van de twee vrijwilligers heeft in het verleden transporten voor PAWS gereden en kent de weg en de routine van het inrichten van de bus, dus dat hielp enorm. Buiten dat was hij ook die dag beschikbaar. De andere vrijwilligster heeft meermalen bij PAWS op het asiel gewerkt en wist derhalve wat er gedaan moest worden. De enige vraag die gesteld werd was:  “hoeveel vierkante meter vloeroppervlak heb je nodig” en het werd geregeld.  Aan het eind van de morgen was de gehuurde bus in Luik, alle dieren werden overgeladen en verder ging het, met nog zo´n 500 kilometer te gaan.  Een monstertocht voor de chauffeurs uit Spanje en ook een lange dag voor de derde man. De organisaties die de honden en katten zouden opnemen waren gewaarschuwd en toonden allen veel begrip voor de situatie en later aankomen dan afgesproken was geen enkel probleem.
De PAWS bus werd door de Belgische hulpdienst naar een garage gesleept en is na het weekeind gerepareerd. De terugreis enkele dagen later verliep prima. Het euvel wat de autopech veroorzaakte is vaker opgetreden en het is zaak dat de onderhoudsgarage bij elke beurt heel goed nakijkt of alles in orde is.

Aan het eind van de geplande aankomst-dag waren alle dieren afgeleverd op hun bestemming en waren mensen en gehuurde bus weer terug in Zuid-Nederland. Ondertussen was de contactpersoon voor PAWS onderweg naar Spanje voor een 10-daags verblijf bij PAWS en de omgeving. Het voelde aan alsof iedereen opeens onderweg was of weg moest, een vreemde dag die gelukkig goed afliep.

Ingrid en Adie, bedankt voor jullie hulp en adequate reactie. PAWS is met recht trots op de mensen van PAWS Nederland die zonder enig protest hun dag in de war lieten schoppen om direct aan de slag te gaan en het transport uit de brand te helpen.  De PAWS chauffeurs uit Spanje (Elianne en Fran: bedankt) hebben opnieuw bewezen ook in moeilijke situaties geweldig te kunnen handelen en over veel doorzettingsvermogen te beschikken.

   

 

 

Total Page Visits: 2640 - Today Page Visits: 1