Het aantal honden en katten dat wordt geboren in Spanje overschrijdt verre de vraag. Castratie/sterilisatie van dieren is niet populair in Spanje, men denkt dat het slecht is voor het dier of dat het niet meer zal willen werken. En het kost geld, pups en kittens weggooien is goedkoper.
Bij de jachthonden worden veel honden na eén seizoen van de hand gedaan of achtergelaten dan wel opgehangen. Het laatste is een zeer wrede traditie, verboden bij de wet maar moeilijk te controleren. Er zijn ongeveer een 500.000 Galgo’s in Spanje waarvan er per jaar ca. 50.000 worden verstoten of gedood. Het aantal Podenco’s en pointers is niet bekend maar ook hen wacht verstoting/doding.
Het aantal zwerfhonden in Spanje wordt geschat op 2 miljoen dieren. Al deze dieren zijn zwerfdier geworden door toedoen van de mens. Een nieuwe hond wordt makkelijk aangeschaft en net zo makkelijk weer verstoten. Verboden bij de wet maar haast oncontroleerbaar in een zeer groot land met heel veel kleine landweggetjes. Eind negentiger jaren realiseerde PAWS zich dat het aantal zwerfdieren wat de kennel
bevolkte niet meer geplaatst kon worden in Spanje en zocht naar mogelijkheden in het Noorden van Europa. PAWS was daarmee een van de eersten die de grens over ging met het plaatsen van honden. De twee galgopups op de foto hier rechts – Guapa en Guapo – waren de eerste reizigers.
Tien redenen waarom er in Nederland vraag is naar Spaanse honden.
1. het karakter van de Spaanse honden is makkelijk en betrouwbaar.
2. Geen genetische defecten in geest of lichaam door inteelt in de “broodfokkerij.”
3. Honden die getest en geobserveerd zijn op hun karakter en sociale vaardigheden, een goed karakter is een voorwaarde om te mogen emigreren.
4. Een hond “op maat” van elke leeftijd, grootte, het bekend zijn of het dier met andere honden kan verblijven (groepshuisvesting bij PAWS, de honden leren met anderen om te gaan.)
5. Elk dier ouder dan 6 maanden is gesteriliseerd/gecastreerd.
6. Elk dier is getest op ziektes, twee maal een veterinaire controle voordat een dier kan reizen. Bij bemerkingen gaat het dier niet op transport, behandeling vindt in Spanje plaats.
7. PAWS plaatst alleen via goedgekeurde organisaties die een “terugkeergarantie bieden” en begeleiding geven bij de plaatsing.
8. Het bijdragen aan de vermindering van de hondenhandel waar per jaar zo’n 175.000 honden worden gefokt voor de Nederlandse markt, waarvan velen in puppy-farms in het buitenland.
9. Bijdragen aan het verminderen van lijden van dieren die al bestaan.
10. De Nederlandse asiels zitten meestal buiten de zomerpiek niet vol en hebben veel van de moeilijk plaatsbare rashonden zitten (Pitbull, Stafford, Herder, Rottweiler), maar een tekort aan leuke gezinshonden.