De wet in Spanje/ de praktijk.

Juridisch gezien is de status van dieren in Spanje redelijk tot goed en recent aangescherpt. De regels voor welzijn, het houden van dieren, gebruik van dieren en de veroordeling van verwaarlozing, mishandeling en onnodig afmaken van een dier zijn duidelijk en niet afwijkend van die van andere EU staten.
De naleving van de praktijk is een ander verhaal. Het ingrijpen van de politie bij overschrijding van de grenzen van de wet is in te veel gevallen beperkt of niet aanwezig.

Tussen theorie en praktijk zit een grote kloof.

De gemeenschap in het algemeen is niet altijd alert noch geïnteresseerd om verwaarlozing/verstoten of mishandeling aan te geven.
Er wordt  niet immer adequaat opgetreden bij meldingen over misbruik/verwaarlozing.
De boetes bij vergrijp zijn in veel gevallen, laag (voorbeeld: drie paarden uitgedroogd en doodgehongerd: boete € 180), hoewel de wet mogelijkheden biedt tot forse beboeting.
Echter, forse boetes worden lang niet altijd opgelegd. De sociale controle is zwak op dit gebied, de andere kant opkijken is zeer gebruikelijk.

Zwerfdieren problematiek in Spanje, de praktijk.
De onderstaande oorzaken van de zwerfdieren problematiek worden uiteraard niet door iedere Spaanse inwoner veroorzaakt.  Veel mensen verzorgen hun dieren uitstekend en hebben een goede relatie met hun dier. Ook niet-Spanjaarden staan bekend om het achterlaten van huisdieren bij terugkeer naar het eigen land. Dat zijn niet de dieren waar PAWS mee te maken krijgt.
Er is echter een deel van de bevolking die de onderstaande praktijk/normering als normaal of aanvaardbaar beschouwen.

Geen sterilisatie/castratie van honden/katten. Veel Spanjaarden vinden dat een dier lijdt als het wordt gecastreerd/gesteriliseerd of denken dat de hond/kat/paard er in negatieve zin door veranderd.

Dieren laten inslapen bij een dierenarts kost geld.

Als mensen een dier niet meer willen is het gebruikelijk om de hond/kat uit de auto te zetten en weg te rijden. Het verstoten van dieren is een veel voorkomende praktijk in geheel Spanje. Om het dier niet af te laten maken laat men het los, vaak treft dit ook een nest pups of kittens, en het probleem is opgelost.

Niet voor het dier wat een langzame dood sterft door uitdroging/verhongering/ of door ongelukken in het verkeer.
Dieren kunnen worden gezien als wegwerpproducten. Een puppy onder de kerstboom, die bij het uitgroeien naar een grote hond weer uit huis wordt gezet. Dieren als gebruiksvoorwerpen. Niet meer nodig, weggegooid.

Een categorie apart is de groep mensen die gruwelijke wreedheden begaan en er daadwerkelijk over hebben nagedacht hoe zo lang mogelijk zoveel mogelijk lijden te veroorzaken.
Hier schiet de opvoeding tekort en spelen traditionele gebruiken een rol, alsmede lage prioriteit van de uitvoerende macht om in te grijpen.

 

Er gebeurt echter wel wat. We merken dat de aantallen zwerfdieren door de jaren heen langzaam terugloopt.  Meer Spaanse organisaties nemen initiatief om verandering aan te brengen, de wetgeving is vorig jaar aangescherpt. Maar er is nog een lange weg te gaan, waarbij voorlichting en sterilisatie projecten de sleutel zijn om de kijk hoe dieren te houden in positieve zin te veranderen. PAWS-PATAS levert ook op dit gebied een bijdrage.

 

Total Page Visits: 5452 - Today Page Visits: 4