PAWS vrijwilligers op bezoek bij dierenopvang Koningen

Zaterdag 10 december brachten wij als een drietal Nederlandse PAWS vrijwilligers een bezoek aan dierenopvang Koningen
te Balkbrug. Sinds 2009 runt Astrid Koningen hier een dierenpension annex opvang voor honden en katten, waaronder ook veel dieren uit het buitenland.  Een deel van de PAWS honden en katten komen bij deze opvang terecht. Een van de PAWS vrijwilligers was afgelopen zomer nog in Spanje en herkende  honden die nu in Dierenopvang Koningen zitten.

 

Bij de rondleiding viel meteen op hoe netjes en professioneel het geheel er uit ziet . Een dubbel hek en ook een dubbele poort, zodat eventuele ontsnappings-artiesten worden tegengehouden.  De hondenhokken zijn  ruim en voorzien van het nodige comfort.
Overdag hebben de honden tevens een grote buitenruimte ter beschikking waar  ze met soortgenoten lekker spelen, rennen en ravotten. Ook in de buitenruimtes is alles tot in de puntjes verzorgd: een hoog hek (voor een deel ingegraven om de gravers geen kans te geven), onderdak, speeltjes en zelfs een verkoelings-systeem voor de zomermaanden.

Vervolgens gingen we naar de kattenruimtes en ook hier was alles piekfijn in orde. Er zijn twee kattenverblijven: een met jonge speelse (& ondeugende) katjes en een met oudere rustige katten. Er zijn er veel speelmogelijkheden en ook hier kunnen de dieren zowel binnen
als buiten zijn. Daarnaast is er een ziekenboeg en een quarantaine. Nieuwe katten (met name de dieren die gebracht zijn door de dierenambulance) moeten eerst twee weken in quarantaine verblijven voor ze bij de rest kunnen.

Ondertussen vertelde Astrid veel over de opvang, ervaringen, plaatsingen etc.  Zij spreekt met passie over waar de Dierenopvang voor staat en dat straalt ze uit naar de adoptanten maar ook  naar de medewerkers. Er werken naast Astrid nog drie medewerkers en een heleboel vrijwilligers en  zij vormen een hecht team. Samen zorgen ze ervoor dat alle beestjes de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen.

Elke ter adoptie aangeboden hond of kat  mag de eerste  dagen volledig wennen aan de nieuwe situatie. Vervolgens gaan Astrid en medewerkers er individueel mee aan de slag: met de honden wandelen, knuffelen, sociale testjes doen, voer-testen doen etc.  Vervolgens wordt er een verslag geschreven over elk individueel dier inclusief foto’s en dan komt de hond of kat voor adoptie in aanmerking.
Dieren worden niet  zomaar aan iedereen mee gegeven,  een juiste match is een voorwaarde. Mocht er zich onverhoopt een situatie voordoen dat het baasje niet langer voor het geadopteerde dier kan zorgen, komt het beestje terug naar de opvang.

Een ander belangrijk onderdeel van de dag was het bekijken van de permanente zwerfdieren-expositie van PAWS. Astrid heeft een volledige ruimte ter beschikking gesteld voor PAWS, waar de door PAWS Nederland opgezette expositie is tentoongesteld.  Deze expositie geeft een heel duidelijk beeld over het PAWS-asiel, de omgeving, de wet en regelgeving in Spanje, hoe er omgegaan wordt met dieren, feiten, cijfers over buitenlandse honden en ga zo maar door. Mensen die een buitenlandse hond (willen) adopteren en wat meer achtergrond informatie willen, worden door een van de medewerkers  meegenomen naar de expositie. De expositie is blijvend en zeker de moeite waard om er eens te gaan bekijken! Wist jij bijvoorbeeld dat maar 6.6% van de honden die in 2014 nieuw zijn aangeschaft via zwerfdieren-organisaties zijn gekomen?  Of dat er ongeveer 500.000 Galgo’s in Spanje zijn, waarvan 10% per jaar wordt vermoord of verstoten?.

Om nog maar niet over Podenco’s of Pointers te spreken…. Het doel van de expositie is om informatie te verstrekken en de vooroordelen over de buitenlandse ex-zwerfdieren dieren te bestrijden.

Het was niet alleen een leerzame dag, maar ook gezellig en leuk! Als kers op de taart kregen we de hondjes van Astrid te zien: vijf stuks maar liefst en allemaal zo gelukkig! Het was een eindje rijden, maar zeker de moeite waard: al met al een bijzondere ervaring.

 

Total Page Visits: 3591 - Today Page Visits: 2