Castratie/sterilisatie van zwerfdieren: de preventieve aanpak

Gedurende het jaar 2018 zal het waarschijnlijk zijn opgevallen hoeveel dieren en vooral pups en kittens er bij het asiel worden achtergelaten. Jonge dieren die allemaal  onderdak, verzorging en een nieuw huis nodig hebben.

Het is een gegeven dat het castreren of steriliseren van dieren door veel Spanjaarden als wreed en slecht voor het dier wordt gezien. Ook is men vaak niet in staat of van zins om de kosten te dragen voor de operatie.  Dat het ook niet goed is voor een pup of kitten om te worden achtergelaten op de campo is niet aan de orde. Een dier achterlaten wordt als minder wreed gezien dan het te laten inslapen. Bij paarden geldt hetzelfde voor wat betreft castratie: een gecastreerde hengst (ruin) wordt als minder gezien dan een hengst, hoe beperkt het dier of hoe slecht zijn bloedvoering ook mag zijn.

In 2018  hebben we 102 katten herplaatst (maar één minder dan er is binnengekomen) en zijn er 263 katten gesteriliseerd, waarvan 67% vrouwelijk. Het steriliseren van zwerfkatten is een van de belangrijkste dingen die we doen op het gebied van preventie, zoals terug te zien is in de afbeelding hieronder. In 2019 blijven we doorgaan met fondsenwerving voor het neutering-project, zodat we zoveel mogelijk zwerfkatten kunnen steriliseren (het kost ons gemiddeld €120 om één poes en één kater te steriliseren, dit is inclusief de nazorg). Hoewel de aantallen zwerfhonden door de jaren heen langzaam terug loopt, is dat nog niet duidelijk zichtbaar bij de  zwerfkatten populatie. Reden te meer voor ons om te trachten de TNR (vang/neutraliseer/vrijlaten) aanpak te blijven uitvoeren. Het aantal dieren wordt grotendeels bepaald door de beschikbare financiële middelen.

Het lijden van de zwerfkatten die in de omgeving worden vergiftigd  is gruwelijk, een vreselijke dood. Rondom de grote hotels en in woonwijken zien we regelmatig de slachtoffers en soms zit er triest genoeg een kat bij die door PAWS-PATAS is geneutraliseerd…..Helaas wordt het vergiftigen van de dieren niet altijd officieel erkend door de lokale instanties en zijn de daders, bij gebrek aan hard bewijs, niet te vinden.

De wreedheid van het lot dat de kittens en pups treft die in vuilcontainers (boven maar ook ondergronds) worden gestopt is grenzeloos. Een langzame dood door uitdroging, hitte en honger of verstikking.

Al onze  honden  en katten boven de zes maanden worden geneutraliseerd. Vroeg-castratie van honden en katten is in spanje geen optie, geen van de dierenartsen in onze omgeving voert deze operaties uit. 
Dit neutralisatie-beleid plus de TNR acties zijn een grote opgave voor een kleine organisatie met beperkte middelen, maar het blijft een van onze prioriteiten. Wil er ooit een einde komen aan het aantal zwerfdieren en hun hard bestaan, dan is preventie het meest aangewezen middel om dat te bereiken. Informatie verstrekking over neutralisatie en mensen wijzen op de mogelijkheid om hun dier niet meermalen per jaar een nest te laten produceren vormen daar een onderdeel van. Er is nog een lange weg te gaan om de heersende opvatting bij de lokale bevolking om te buigen naar een positievere kijk op neutralisatie van gezelschapsdieren. Tot die tijd aanbreekt blijft neutralisatie voor onze organisatie een belangrijk gegeven.

Mocht u er over denken om bij willen dragen aan ons doorlopend TNR project, dan kan dat door uw donatie (klik op de link) over te maken naar  PAWS-PATAS onder vermelding van: Gift voor TNR.

 

 

 

 

 

 

Maandoverzicht december

Toen een van onze kattenvrijwilligers begin december om 17:00 uur naar het asiel toe kwam om de katten te voeren, zag zij twee honden vastgeketend aan het hek staan. Gelukkig vielen ze haar op, ondanks  het feit dat de dieren op een onopvallende plek stonden.  Triest dat zo kort na de overstromingen, mensen al weer dieren achterlaten bij de opvang. De zwarte hond is een teefje wat kortgeleden nog pups heeft gehad en de black and tan is een jonge reu. Hij is wat aan de dunne kant en zijn vacht ziet er niet zo goed uit, maar met goede zorg en aandacht zal hij snel weer in goede conditie zijn. We zijn ondertussen hard aan het werk om de kennels en cattery te herstellen na de schade van de overstromingen waarbij lokaal fondsenwerving is gestart om de benodigde gelden te verkrijgen.

 

Enkele maanden geleden werden er 7 katten en kittens bij de poort van de opvang achtergelaten. Sommigen van hen waren doodsbang, maar een van hen, Bruno, was dat absoluut niet. Hij kwam vol zelfvertrouwen uit de vervoersmand en sprong meteen bij ons op schoot. Bruno is dus echt een katertje met karakter en ook nog eens prachtig om te zien.

 

 

Kleine pup Charlie werd, samen met een kat,  s’nachts bij onze opvangpoort achtergelaten. Op het begin verbleef hij in een bench gezien er geen ruimte voor hem vrij was in onze intake unit. Dit is uiteraard geen ideale situatie gezien het feit dat de nachten kouder worden. De bench is dan ook goed ingepakt met dekens. Inmiddels is er gelukkig een lokaal pleeggezin voor hem gevonden.

Dit kleine kitten van nog maar 5 weken oud werd gevonden in een water afvoerput in Vera. De dame die haar gered heeft is een echte kattenliefhebber, maar helaas werkt ze lange dagen en heeft dus maar weinig tijd voor het kleintje, waardoor die het grootste deel van de dag in een kooi door zou moeten brengen. Gelukkig heeft iemand zich inmiddels gemeld als pleegouder om de zorg over te nemen waardoor het diertje alle zorg en aandacht zal krijgen die het nu nog hard nodig heeft.


Een Spaanse familie is momenteel hard aan het werk om het vertrouwen te winnen van een mastiff die sterk vermagerd rondzwerft, doodsbang voor mensen. Gezien het feit dat de hond in elkaar krimpt bij het dichtslaan van een autoportier is het niet ondenkbeeldig dat er op hem is geschoten. De familie voert hem elke dag op de plaats waar het dier veel verblijft, helaas een stuk land tussen een snelweg en een provinciale weg in. Uit de auto gezet lijkt niet onwaarschijnlijk. Door dagelijks de hond te voeren en enige tijd op afstand met het dier te praten, hoopt men ooit zoveel vertrouwen op te kunnen bouwen dat de hond gepakt en meegenomen kan worden naar een veilige plek. Dit soort dieren maken een desperate indruk en dat is ook hier het geval. Bang, honger en waarschijnlijk ver van zijn oorspronkelijke woonplek. Hij komt inmiddels dichter bij de rand van het veld en de auto eten. Het voer is heel voorzichtig stukje bij beetje dichterbij geplaatst. De hond blijft heel erg bang, voor alles. Staart blijft in elke situatie tussen de poten, dit dier moet veel nare dingen hebben meegemaakt. We weten uit ervaring dat er soms maanden overheen gaan voordat een dier benaderbaar is en het contact aandurft.

De vrijwilligers van PAWS-PATAS horen graag terug hoe het de geplaatste dieren vergaat. We waren dan ook erg blij te horen dat het zo goed gaat met vier van onze katten die samen onder één dak wonen: supermoeder Nala die in april met haar 5 kittens werd achtergelaten, twee van haar kittens: Gizmo en Tigger plus Simba, een van onze kittens van vorig jaar.

Ola, de Spaanse mastiff teef die acht jaar aan de ketting heeft gelegen en na haar vrijlating in een foster gezin verbleef, is kort geleden aangekomen in Nederland. Haar kennismaking met de mastif soortgenoten verliep voorspoedig, Ola past zich snel aan.

Zij leeft nu in een mastif roedel, een écht hondenleven met heel veel terrein om los te lopen, eindelijk vrijheid! Een Spaanse vrouw die niet opgaf om Ola van de ketting af te krijgen door op de eigenaar in te praten, had na drie jaar succes. Ola werd bevrijd en mocht later naar Nederland. Een honden-sprookje waar meerdere mensen in Spanje en Nederland aan mee hebben gewerkt om het te laten gebeuren. Dank daarvoor!

Op het laatste transport van dit jaar zijn er 19 katten naar Nederland toe gekomen, waarvan er maar liefst 17 inmiddels al zijn geplaatst. Het transport arriveerde op 5 december en was daarmee een sinterklaas present.

We hebben meerdere donaties mogen ontvangen deze maand waar we erg dankbaar voor zijn.

Zo hebben we weer een mooie lading voer mogen ontvangen van MedicAnimal, waardoor onze dieren, ook die met speciale voedingseisen, topkwaliteit voer kunnen eten.
Ook een van onze verzamelaars, Maurice, heeft  een geweldig grote lading aan donaties weten te regelen waar wij en onze dieren erg blij mee zijn.

Na de schade die is ontstaan door de overstromingen hebben we van meerdere mensen donaties mogen ontvangen voor de hoognodige herstelwerkzaamheden. We zijn iedereen  erg dankbaar voor jullie steun en donaties, dus nogmaals bedankt!