Uiteindelijk komt de dag voor een PAWS hond of kat dat na omzwervingen, gedumpt te zijn, verstoten of ziek, het dier geadopteerd kan worden. Gezond, aan mensen gewend en klaar voor een nieuw leven. Zo’n 60 % van de PAWS honden gaan naar Nederland, een klein deel naar Duitsland, de UK neemt gemiddeld 50 PAWS honden per jaar op.
Er volgt een traject van fotograferen en karakterbeschrijvingen maken waarna elke hond of kat individueel wordt aangeboden aande diverse met PAWS samenwerkende organisaties en vervolgens besproken. De geselecteerde en geaccepteerde dieren worden allen getest op ziekten en mogen bij goede uitslagen op de transportlijst. Vermeldingwaardig is dat bijna alle honden, jong of oud, groot of klein, uiteindelijk een tehuis mogen vinden.
Vlak voor vertrek volgt een exit-check door de dierenarts, er wordt een berg papierwerk voor internationaal reizen en een internationaal paspoort plus microchip per dier in orde gemaakt. Daarna komt dan de grote dag dat de bus vertrekt met de gelukkigen die een nieuw leven tegemoet gaan, veilig en gewenst.
De chauffeurs geven de dieren onderweg wat voedsel en water, tevens wordt er net over de Franse grens een sanitaire stop gemaakt waarbij alle honden worden uitgelaten aan de lijn. De bus is voorzien van airconditioning, verwarming, ventilatie en binnenverlichting en is goedgekeurd en geregistreerd voor dierentransporten.
Zowel vertrek als aankomst zijn immer emotioneel. In Spanje zien de verzorgers hun dieren vertrekken, in Nederland is men zo blij dat de dieren er nu zijn en een nieuw leven mogen beginnen. Er komen regelmatig zakdoeken aan te pas.
Astrid Koningen (eigenaresse van Dierenpension Koningen te Balkbrug) heeft zelf de oudste hond die PAWS ooit heeft gehad geadopteerd, zijn leeftijd was onbekend want niet meer te schatten. Zijn naam was Veccio, hij was zeer geliefd bij PAWS en heeft nog enkele prachtige jaren mogen beleven bij Astrid.
Vertrek uit Spanje
Veccio met Yvonne, het afscheid. Groepsreis
Onderweg Sanitaire stop in Frankrijk