De grote reis: het verhaal van de dierentransporten

Uiteindelijk komt de dag voor een PAWS hond of kat dat na omzwervingen, gedumpt te zijn, verstoten of ziek,  het dier geadopteerd kan worden.  Gezond, aan mensen gewend en klaar voor een nieuw leven. Zo’n 60 % van de PAWS honden gaan naar Nederland, een klein deel naar Duitsland, de UK neemt gemiddeld 50 PAWS honden per jaar op.

Er volgt een traject van fotograferen en karakterbeschrijvingen maken waarna  elke hond of kat individueel wordt aangeboden aande diverse met PAWS samenwerkende organisaties en vervolgens besproken. De geselecteerde en geaccepteerde dieren worden allen getest op ziekten en mogen bij goede uitslagen op de transportlijst. Vermeldingwaardig is dat bijna alle honden, jong of oud, groot of klein, uiteindelijk een tehuis mogen vinden.

Vlak voor vertrek  volgt een exit-check door de dierenarts, er wordt een berg papierwerk voor internationaal reizen en een internationaal paspoort plus microchip per dier in orde gemaakt. Daarna komt dan de grote dag dat de bus vertrekt met de gelukkigen die een nieuw leven tegemoet gaan, veilig en gewenst.
De chauffeurs geven de dieren onderweg wat voedsel en water, tevens wordt er net over de Franse grens  een sanitaire stop gemaakt waarbij alle honden worden uitgelaten aan de lijn. De bus is voorzien van airconditioning, verwarming, ventilatie en binnenverlichting en is goedgekeurd en geregistreerd voor dierentransporten.

Zowel vertrek als aankomst zijn immer emotioneel. In Spanje zien de verzorgers hun dieren vertrekken, in Nederland is men zo blij dat de dieren er nu zijn en een nieuw leven mogen beginnen. Er komen regelmatig zakdoeken aan te pas.

Astrid Koningen (eigenaresse van Dierenpension Koningen te Balkbrug) heeft zelf de oudste hond die PAWS ooit heeft gehad geadopteerd, zijn leeftijd was onbekend want niet meer te schatten. Zijn naam was Veccio, hij was zeer geliefd bij PAWS en heeft nog enkele prachtige jaren mogen beleven bij Astrid.

Vertrek uit Spanje

   

Veccio met Yvonne, het afscheid.                  Groepsreis

Onderweg                                                 Sanitaire stop in Frankrijk

Gebeurtenissen rond PAWS in de maand september.

De PAWS opvang is nog steeds gesloten wegens de uitbraak van het zeer besmettelijke parvo virus. Er is nu goede hoop dat het asiel over ca. twee weken weer open kan en de nachtmerrie achter de rug is.

Er staan 2 borden in het Engels en Spaans met een waarschuwingslint ertussen aan elke kant van de weg naar het asiel.  Op de borden staat het verzoek geen dieren in dit gebied achter te laten in verband de sluiting van het asiel vanwege een infectieziekte. Helaas negeren sommige mensen onze waarschuwingen en gaan zelfs zo ver dat ze het waarschuwingslint verwijderen.
Er zijn ook pups en kittens op de weg naar de opvang achtergelaten, ondanks onze waarschuwingen over het  gevaar op besmetting met parvo voor pups.

Onze overbezette cattery barstte al bijna uit zijn voegen. Zonder onze geweldige pleeggezinnen zouden we dan ook compleet radeloos zijn. Zo zijn er recentelijk deze 5 zieke kittens bij de opvang achtergelaten, allen ernstig uitgedroogd en lijdend aan luchtweginfecties. Gelukkig krijgen ze nu de zorg en aandacht die ze nodig hebben om weer gezond te worden en de diertjes doen het goed.

 

De PAWS bus deed deze maand weer een rondje Noord-Europa, inclusief een bootreis naar Engeland. Tijdens dit transport arriveerde de kleine blinde siamees Maggie samen met nog 6 PAWS katten in Nederland. De andere katten op het transport zijn allemaal veilig in Engeland aangekomen. De PAWS bus kreeg op de terugweg pech. Dit gebeurde vlak bij Madrid. Inmiddels is de auto weer in Almería en staat bij de garage voor reparatie.

Het gaat goed met Maggie  in haar nieuwe huis: ze rent rond en vindt haar weg zonder problemen. Het is eigenlijk niet eens te merken dat Maggie alles op enkel gevoel, geur en geluid doet, ze is nu al de baas in huis. Kleine poes Sophie is al geplaatst in Nederland en geniet zichtbaar van haar comfortabele bed.

               

Ondertussen weten de honden in de opvang zich met de simpelste dingen te vermaken, zoals 2 plastic waterflessen. Vrolijke speelmomenten voor jonge honden. Zo zien we onze honden het liefst bij PAWS: de ruimte om onbezorgd te spelen, zand om in te graven, zon en schaduw en leuke speelkameraadjes.

 We kregen verschillende leuke berichten van baasjes van inmiddels geplaatste PAWS honden en katten. Deze berichten vinden we enorm leuk om te ontvangen.  We blijven altijd benieuwd hoe het met ze gaat nadat ze een nieuw baasje gevonden hebben. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat Jacobo, die in september 2015 geadopteerd werd in Engeland,  door zijn baasjes omschreven wordt als “een hond op steroïden”. Hij is inmiddels een bekendheid is geworden op de sociale media.

Bear en Misty, geplaatst in Spanje, hebben niet alleen de harten van hun nieuwe eigenaren, maar ook dat van hun buurmeisje en de dierenarts gestolen . Ook kater Juan heeft het erg naar zijn zin bij zijn nieuwe eigenaren met maar liefst 4 nieuwe kattenvrienden.

 

Deze maand mochten we weer een grote hoeveelheid  voer voor PAWS ontvangen. Als altijd heel veel dank aan MedicAnimal voor hun genereuze donatie!

PAWS Nederland vrijwilliger Maurice kreeg het voor elkaar om een grote hoeveelheid goederen en spullen voor PAWS mee te laten nemen naar  een aflaad punt vlak bij PAWS. De lading werd vervolgens met de PAWS bus    (daar waren twee ritten voor nodig) verder gebracht naar het asiel. Maurice, bedankt voor jouw al jarenlange, niet aflatende inzet voor de dieren in het asiel!

Op 24 September organiseerden Greyhounds in Nood Nederland en Greyhound Friends gezamenlijk een “Open Dag” op het prachtige omheinde terrein aan de Geffense plas in Oss. Het was een druk bezochte dag met mooi weer.  Diverse voormalige PAWS honden kwamen even laten zien dat het erg goed met hen gaat. Altijd heerlijk om de dieren in Nederland terug te zien.
Beschermvrouwe van PAWS, Belinda Meuldijk, was ook weer van de partij en verkocht door haar gesigneerde boeken van haar hand, waarvan de opbrengst aan PAWS ten goede komt.