Notities uit Spanje: De werkhonden van de schaapsherders

Spanje is een land waar de schapen/geiten houderij nog volop in de vorm van vrij grazende grote kuddes voorkomt.

Een kudde of  “rebaño” telt gauw 300 tot 600 dieren.
Dat zijn grote aantallen om bij elkaar te houden en dat werk wordt voornamelijk verricht door honden. Hoe groter de kudde hoe meer honden mee moeten werken. In het zuiden van Spanje is de schapenhouderij een behoorlijk onderdeel van de veehouderij, lamsvlees wordt veel gegeten. De wol opbrengst en de beschikbare ruimte om te grazen dragen bij aan het voortbestaan van deze tak van veehouderij.

Een hoofdrolspeler in dit verhaal is de herdershond, meestal van onbekende afkomst, vaak middelmaat
qua hoogte of aan de kleine kant en onvoorstelbaar hard qua uithoudingsvermogen en werklust. Een jonge hond leert het werk door letterlijk “mee te lopen” met een oudere hond die het werk kent en zo wordt het dier door afkijken al voor een groot deel geschoold.

De herders geven met fluit of stemsignalen en aanwijzingen met hun arm commando’s  aan de honden die onmiddellijk de richting uitgaan die wordt gevraagd en afdwalers terughalen naar de groep.  De al te fanatieke honden moeten met een muilkorf werken als ze de neiging hebben wat te enthousiast in de achterpoten van de schapen te bijten als middel om de dieren op te drijven maar het merendeel werkt gewoon vrij. De herders zelf zijn
meesters in het mikken met kleine steentjes om een schaap tot orde te roepen en te attenderen dat het terug moet komen. Sommige herders  zijn dagen van huis
en slapen met hun dieren op de campo. Het kan dan ook gebeuren dat je een matras onder  of in een boom tegenkomt: de overnachtingsplek van een herder die daar de nacht zal doorbrengen.  De lammeren worden vaak op de campo geboren en s ‘avonds door de herder mee terug gedragen naar de stal. De grote Mastiffs zijn kuddebewakers, geen drijvers maar honden die roofdieren en ongewenst bezoek op afstand houden en zij komen derhalve hier niet aan bod maar krijgen nog een keer de aandacht die zij zeker ook verdienen.

     

Her blijft bijzonder als een grote kudde op de smalle weg loopt en de auto aan alle kanten omgeven is door dieren, stof en gemekker.  Schapen hoeden, duizenden jaren geleden of heden maakt nog steeds weinig verschil. De taaie mix-hondjes zijn al even lang de trouwe harde werkers die het mogelijk maken dat één persoon met honderden dieren veilig kan rondtrekken.

     

734total visits,1visits today